26. oktobar 2023 10:28

Igor Jurić: Srbija prva zemlja u regionu sa sistemom za obaveštavanje o nestanku deteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Jurić: Srbija prva zemlja u regionu sa sistemom za obaveštavanje o nestanku deteta

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Povodom puštanja u rad sistema "Pronađi me", za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, izjavio je danas da je Srbija prva zemlja u regionu koja ima takav sistem.

"Zahvalan sam građanima Srbije što su mi dali podršku da ovo izguramo do kraja. Presrećan sam što smo nakon osam godina uspeli ovo da realizujemo, a preponosan sam na svoju državu koja je ovo razumela i koja će biti prva zemlja u regionu koja ima jedan ovakav sistem", rekao je on za Tanjug.

Kako je objasnio, sistem "Pronađi me" će funkcionisati tako što će se građani obaveštavati putem medija, televizija i radio emitera, kao i mobilnih operatera putem sms poruke o nestanku maloletne osobe.

Dodaje da će Putevi Srbije na led ekranima, u sklopu auto-puteva, objavljivati informacije o nestanku deteta, kao i aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, aerodrom u Nišu, autobuske i železničke stanice.

"Svi su juče objavili da je sistem pušten u rad, tako da je juče i na auto-putevima bila objava ista onakva kakvu ste dobili u sms poruci. Juče su, u momentu kada je sistem pušten u rad, nacionalne televizije objavile informaciju da je sistem pušten u rad, prekidom programa", naveo je on i dodao da će to biti uobičajena procedura koja će funkcionisati kada sistem bude potreban.

Kada je reč o proceni koliko će života dece biti spašeno zahvaljujući ovom sistemu, Jurić je rekao da se nada da neće biti potrebe da se i jedan život spasi, ali da, ukoliko bude potrebe, sistem "Pronađi me" će biti veoma važna pomoć u pronalasku nestalog deteta.