28. oktobar 2023 14:41

Đukić Dejanović: Mašinski fakultet je institucija od nacionalnog značaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: Mašinski fakultet je institucija od nacionalnog značaja

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR JANČEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas svečanoj akademiji na Mašinskom fakultetu povodom obeležavanja 150 godina visokog obrazovanja iz oblasti mašinstva i 75 godina Mašinskog fakulteta i tom prilikom istakla da je Mašinski fakultet institucija od nacionalnog značaja i da predstavlj osnov razvoja mašinske nauke i industrije u Srbiji.

"Uprkos svim izazovima kroz 75 godina postojanja, Mašinski fakultet je uspeo da se prilagodi zahtevima modernog vremena stalnim uvođenjem savremenih disciplina, kao i razvijanjem novih inovativnih studijskih programa poput informacionih tehnologija u mašinstvu, a posebno poput zajedničkog studijskog programa Industrija 4.0, koji realizuje sa Matematičkim fakultetom" navela je Đukić Dejanović na Svečanoj akademiji "Korak ispred svih".

Ona je istakla da od izuzetne važnosti postaje obrazovanje proizvodnih inženjera u novom digitalnom konceptu industrije, kao i da ovaj fakultet doprinosi svetskoj naučnoj zajednici u razvoju elektromobilnosti, ali i u analizi koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila.

"Srbija je uprkos različitim izazovima istrajala ulažući stalne napore i pokazujući posvećenost unapređenju obrazovanja, kreiranju i implementaciji strateških pravaca, razvoju međunarodne saradnje i položaja Srbije na svetskoj naučnoj sceni, na šta smo jako ponosni", rekla je ministarka dodajući da je akademska zajednica oduvek bila stub očuvanja kvaliteta visokog obrazovanja. 

Na svečanosti u Amfiteatru Mašinskog fakulteta istaknuti su najvažniji rezultati u prethodnoj godini, nagrađeni su najbolji studenti, a zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su specijalna priznanja za doprinos razvoju obrazovanja i naučnog istraživanja. 

"Ponosimo se našom tradicijom i rezultatima u prošlosti, ali baš zbog toga i u ovoj godini velikih jubileja moramo biti na visini zadatka u svim segmentima rada", rekao je dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović.

Dodao je da će razvojni prioriteti Mašinskog fakulteta u narednom periodu biti usmereni ka daljoj reformi nastavnih planova i programa, većoj vidljivosti i prepoznatljivosti Mašinskog fakulteta  u međunarodnom obrazovnom i istraživačkom prostoru, a sve u skladu sa maksimom – "Korak ispred svih".

Gostima su se obratili i izaslanik predsednika Srbije Dejan Savić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, predsednik SANU Zoran Knežević i prorektor Univerziteta u Beogradu Zorica Vujić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, ministarka zdravlja Danica Grujičić kao i brojne ugledne zvanice, predstavnici univerziteta, dekani fakulteta, predstavnici privrede i drugih organizacija s kojima Mašinski fakultet sarađuje, kao i nastavnici i studenti.

Na Svečanoj akademiji uručena je Specijalna plaketa za doprinos razvoju i afirmaciji Mašinskog fakulteta kompaniji "Elektroprivreda Srbije", dugogodišnjem partneru Mašinskog fakulteta na mnogim značajnim projektima.