3. novembar 2023 16:03

U Crkvi Svetog Marka održan pomen za nastradale u majskim tragedijama u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Crkvi Svetog Marka održan pomen za nastradale u majskim tragedijama u Srbiji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Crkvi svetog Marka u Beogradu danas je služen šestomesečni pomen za nastradale u majskim tragedijama u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima kod Mladenovca i Smedereva.

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija, pomen je služio episkop lipljanski i vojni Dositej.

Šef kabineta patrijarha, protojerej Đorđe Stojisavljević rekao je da su ove tragedija opomena za sve nas.

"Ljubav je jača i moćnija od svake mržnje. Nad našim gradom kao da je senka tuge i nešto što nam zaklanja sunce. Podsećamo se koliko je ljudski život vredan, koliko je na ceni i to se najbolje vidi kada oni koji po ljudskim merilima pre vremena odu odavde, kao što je slučaj sa ovom decom", rekao je on.

Dodao je da uvek treba da budemo opredeljeni za ljubav i mir.

"Naše molite nisu uzalud, one su tu da nas urazume da cenimo jedni druge i da se molimo za mir onih koji su nas napustili", dodao je on.

 

Protojerej Stojisavljević je dodao da je i patrijarh Porfirije na putu u Južnoj Americi, ali da šalje molitve.

Navršava se šest meseci od masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je učenik sedmog razreda K.K. 3. maja ušao u školu i pucao iz pištolja na obezbeđenje, nastavnicu i učenike, usmrtivši radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a ranio njih šestoro.

Dan kasnije došlo je i do masovnih ubistava u selima Malo Orašje i Dubona u okolini Mladenovca i Smedereva, kada je nastradalo osam, a ranjeno 14 osoba, a povredama je krajem juna pod legla još jedna osoba.