4. novembar 2023 16:03

Balint Juhas: Pastor je bio snažan vođa, drugar i dobar strateg

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balint Juhas: Pastor je bio snažan vođa, drugar i dobar strateg

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

SUBOTICA - Predsednik Izvršnog odbora Stranke vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Juhas izjavio je danas u Subotici, na sahrani predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera SVM-a Ištvana Pastora, da je on bio snažan vođa, drugar i dobar strateg.

Juhas je rekao da je Pastor bio pre svega predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Kako je naglasio, Pastor je govorio da "ne postoji veća čast za manjinskog političara, Mađara iz Vojvodine, nego da bude predsednik SVM".

"Svojoj zajednici je pokorno služio ne žaleći vreme i energiju i ne štedeći sebe. Ne postoji mesto koje nije obišao kako bi posetio našu zajednicu. Lično je poznavao ljudi i svuda je bio dočekivan", istakao je Juhas.

Juhas je rekao da je Pastoru trebalo mnogo hrabrosti da 2007 godine preuzme SVM koja je išla nizbrdicom i suočavala se sa mnogo neizvesnosti.

"Upornim radom je ujedinio čitavu zajednicu vojvođanskih Mađara", rekao je Juhas.

Pastor je danas sahranjen na Bajskom groblju, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, kao i drugih zvaničnika, ali i velikog broja građana.

Među prisutnima su bili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar trgovine Tomislav Momirović, kao i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i drugi.

Pastor je preminuo 30. oktobra u 68. godini.

Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine.

Odlikovan je sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.