6. novembar 2023 10:25

Studenati FDU pokrenuli kampanju "Baci kocku" posvećenu borbi protiv zavisnosti od kockanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Studenati FDU pokrenuli kampanju "Baci kocku" posvećenu borbi protiv zavisnosti od kockanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD- Studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) pokreću danas kampanju "Baci kocku" koja za cilj ima da podigne svest o sve većem broju maloletnih lica koji postaju zavisni od klađenja, odnosno kockanja.

Danas počinje realizacije projekta studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture i počinje sa radom sajt www.bacikocku23.org.

 

"Studenti prve godine sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture kao obaveznu vežbu iz medijskog predmeta osmislili su i realizovali promotivnu kampanju Baci kocku", rekla je za Tanjug Milica Ilčić, asistent na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture FDU.

Ona je objasnila da su kao prvi deo projekta, studenti sproveli anketu u kojoj je učestovalo preko hiljadu mladih iz Beograda, a rezultati su, prema njenim rečima, poražavajući.

"Oni pokazuju da 85 posto maloletnih ispitanika zna nekog njihovih godina koji se aktivno kocka, a čak 17 posto mladih ide u kockarnice više puta nedeljno, dok je 57 posto ljudi prvi put ušlo u kladionice pre navršenih 18 godina", rekla je Ilčić.

Studenti će danas na prometnim saobraćajnicama izaći sa porukom "Igra koja prestaje" i podeliće flajere sa QR kodom koji vodi ka sajtu "Baci kocku".

 

”Želimo da probudimo naše društvo, jer kockanje je moderna bolest koja je zahvatila i najmlađe. Ne želimo da broj kockarnica prevazilazi broj pekara ili broj bioskopa u našem gradu", rekla je ona.

Stanić je ispričala da je cilj da se ukaže na opasnost reklama koje promovišu ovaj vid "zabave“, u kojima se javnosti, ali i mladima, obraćaju eminentni sportisti, glumci i druge javne ličnosti, čija reč ima „težinu“. "Pitamo njih - Da li biste vi svoj život stavili na kocku?” jer je ovo važna tema", rekla je Stanić.