8. novembar 2023 10:43

Ambasada Izraela osudila grafite mržnje na ulicama Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasada Izraela osudila grafite mržnje na ulicama Beograda

Foto: Shutterstock.com/Tatohra, ilustracija

BEOGRAD - Ambasada Izraela danas je najoštrije osudila grafite mržnje koji su se proteklih nedelja pojavili na ulicama Beograda, ocenivši da ti incidenti, ipak, nisu odraz odnosa Srbije i Izraela, odnosno srpskog i jevrejskog naroda.

"Uvereni smo da će nadležne institucije Republike Srbije učiniti sve, ne samo kako bi pronašle i sankcionisale počinioce, već i obezbedile svojim jevrejskim sugrađanima siguran i spokojan svakodnevni život", piše se u saopštenju ambasade.

Kako se navodi, na meti je bila nevladina organizacija "Haver Srbija", koja godinama promoviše toleranciju, ljudska prava i inkluzivno društvo, boreći se protiv antisemitizma i ksenofobije.

"U noći između 6. i 7. novembra, ispred prostorija organizacije, nepoznati počinioci ispisali su poruke otvorene mržnje. Smatramo da ovi incidenti nisu odraz odnosa Srbije i Izraela, srpskog i jevrejskog naroda, koji su kroz istoriju vekovima uvek bili jedni uz druge, deleći istu sudbinu stradanja i zajedničke borbe protiv ideologija zla", naglašava se u saopštenju.

Izraelska ambasada ukazuje da i pojedinačni vandalistički akti mogu zatrovati društvo i stoga je važno da se na vreme reaguje.

"Verujemo da nije reč o vandalizmu, već o širenju govora mržnje i antisemitizma", napominje se u saopštenju.

Ambasada Izraela takođe podseća da se sutra obeležava 85. godina od "Kristalne noći", antisemtiskog pogroma bez presedana, koji je trebalo da bude znak upozorenja za Jevreje Nemačke i Evrope, kako reči i ideologije lako prerastu u čin fizičkog nasilja.

"Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama ovom užasnom fenomenu koji je ponovo zahvatio Evropu i svet jednom za uvek stati na put", dodaje se u saopštenju.