8. novembar 2023 15:23

U Novom Pazaru održan Dan nauke i inovacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Pazaru održan Dan nauke i inovacija

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - U organizaciji ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u Novom Pazaru danas je održan Dan nauke i inovacija, u okviru nacionalnog projekta "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija".

Savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jovan Milić, kazao je da je cilj podizanje svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

"Naš cilj je da se približimo lokalnim zajednicama u državi. Novi Pazar u januaru dobija jedan od najvećih inovacionih centara. Verujemo da će taj centar značiti građanima ovog grada, a možda se iz njega izrodi i šesti Naučno-tehnološki park", rekao je Milić.

Predsednik Privremenog organa Grada Novog Pazara, Nihat Biševac, uveren je da je ulaganje u nauku i inovacije motor i pokretač budućeg razvoja Novog Pazara.

Biševac je podsetio da će u Novom Pazaru uskoro biti otvoren “Smart city centar” i da će tu veliki broj mladih ljudi iz ove oblasti dobiti posao.

"Jedan od najvećih regionalnih inovacionih parkova biće otvoren iduće godine u Novom Pazaru, i sigurno će to doprineti razvoju nauke i inovacija ali i celog grada”, naveo je Biševac.

Direktor Regionalnog inovacionog Startup centra u Novom Pazaru, profesor Šemsudin Plojović, veruje da je ovaj skup prilika da preduzetnici na jednom mestu dobiju potrebne informacije o projektima i programima koji su im na ovaj način dostupni.

"Verujem da će ovo današnje predstavljanje motivisati sve zainteresovane da se prijave za neki od programa koji su posebni i po načinu prijavljivanja i po sredstvima koja se daju ali i po mentorstvu", izjavio je Plojović.

Nakon uvodnih obraćanja održan je panel u kojem su Novopazarcima predočene informacije vezane za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema, koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija.

Novi Pazar treći je grad u kojem je održana manifestacija, u okviru programa "Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija", a na njemu su predstavljeni naučni programi na koje građani mogu da konkurišu.

Dan nauke i inovacija deo je nacionalnog projekta pokrenutog od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koji predviđa da se ti dani organizuju od oktobra ove do maja 2024. u gradovima širom Srbije.

Dan nauke i inovacija, odnosno promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće do maja 2024. organizovana širom Srbije svake druge nedelje i to u Pirotu, Novom Pazaru, Čačku, Užicu, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, Malom Zvorniku, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

Tokom Dana nauke i inovacija biće organizovane aktivnosti sa kvalitetnim sadržajem koji će inspirisati celokupnu javnost da aktivno učestvuje u stvaranju i primeni inovativnih rešenja i naučnih dostignuća, bilo u privredi ili u svakodnevnom životu, kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.