9. novembar 2023 10:32

Begović govorila o ulozi nauke u ubrzanom dostizanju ciljeva održivog razvoja na Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović govorila o ulozi nauke u ubrzanom dostizanju ciljeva održivog razvoja na Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PARIZ - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović govorila je na panelu u okviru 42. zasedanja Generalne konferencije UNESCO u Parizu, na temu: "Kako stvarno nauka može da pomogne da se ubrzano dostignu 17 ciljeva održivog razvoja?"

Ona veruje da upravo nauka može da doprinese rešavanju univerzalnih problema oko kojih se celo čovečanstvo saglasilo.

"Samo 15 odsto indikatora koji se mere za dostizanje ovih ciljeva je ostvareno. To znači da smo usporili i da moramo pristup da promenimo," istakla je ministarka u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, taj novi pristup treba da uključi mlade talente, naučnike koji treba da ubrzaju proces dostizanja ciljeva održivog razvoja.

Begovićeva je ukazala da je Srbija dala svoj doprinos rešavanju tog problema kroz iniciranje Rezolucije "Međunarodna dekada nauke za održivi razvoj 2023-2024." koja je jednoglasno podržana i usvojena u UN.

Ministarka je, takođe, napomenula da je sad na delu formiranje različitih tela i osmišljavanje planova kako bismo nauku, i na lokalu, u Srbiji primenili mnogo više da bismo dostigli ciljeve održivog razvoja.

"U pitanju su globalni problemi koji zahtevaju međunarodnu saradnju", zaključila je Jelena Begović.