9. novembar 2023 14:38

Darko Vučetić: Ništa nije menjano u sistemu postupka upisa u katastar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Vučetić: Ništa nije menjano u sistemu postupka upisa u katastar

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Sektora za razvoj i inovacije Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić, izjavio je danas da ništa nije menjano u sistemu postupka upisa u katastar, osim starog koruptivnog modela.

Vučetić je za Tanjug naveo da se u javnosti pojavilo mnogo dezinfomacija po pitanju zakonskih izmena postupka upisa nepokretnosti u katastar i da je došlo do zamene teza.

"Cilj je da se konačno demolira, odnosno demontira sva ona korupcija povezana sa starim ispravama. Mi smo očekivali ovakvu reakciju, i to je reakcija onih koji su živeli od tih koruptivnih modela i ovo su neki njihovi poslednji trzaji", rekao je Vučetić.

Pojasnio je da se ove izmene zakona isključivo odnose na one isprave koje su nastale pre juna 2018. godine.

"Ako ste kupili stan pre 10, 20 ili 40 godina, sada ne donosite papir već umesto vas to urade profesionalni korisnici. Oni proveravaju neophodne elemente i vrše kompletnu analizu i šalju je katastru na upis", rekao je Vučetić.

Naveo je da je cilj da se pomogne onima koji nisu uspeli da i po 40 godina upišu stan u katastar, da se otklone njihove nedoumice i reši problem.

Demantovao je navode pojedinaca da će se katastru sada ova usluga dodatno plaćati.

"Katastru se ne plaća ništa, digitalni šalter je besplatan za sve korisnike. Plaća se usluga Advokatske komore Srbije za savete kako da otklonite sve te pravne nedostatke, i ona varira od slučaja do slučaja", rekao je on.

Od 4. novembra građani mogu da se upišu u katastar isključivo digitalnim putem, uz stručnu podršku profesionalnih korisnika - advokata i geodetskih organizacija.

Kako je nakon uvođenja ove promene saopšteno iz katastra, glavna prednost za građane jeste ušteda vremena, kao i rešavanje svih nedoumica u vezi sa procesom upisa i ostvarivanja svojih prava zahvaljujući stručnim savetima profesionalnih korisnika.