14. novembar 2023 13:31

Danas su Sveti Vrači - slava lekara i brojnih porodica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danas su Sveti Vrači - slava lekara i brojnih porodica

Foto: Shutterstock.com/Andrew Angelov, ilustracija

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetih vrača Kozme i Damjana - svetitelja i nebeskih lekara koji su besplatno isceljivali bolesne.

Sveti vrači, kako su poznatiji, slava su lekara tako da se današnji dan posebno obeležava u zdravstvenim ustanovama, jer su Svete vrače zaštitnici lekarske profesije.

Brojne crkve i manastiri nose ime Svetih vrača Kozme i Damjana među njima su one na Zlataru, u Beogradu, Kikindi, Futogu, u gornjem toku Rasine, kod Niške Banje... Među njima je Zočiste manastir na KiM koji se spominje prvi put 1327.

Sveti Kozma i Damjan bili su rođena braća, lekari, po hrišćanskom učenju čudotvorci. Iako u kalendar nisu upisani crvenim slovom, veliki broj porodica danas slavi Svete Vrače.

Bog im je u mladosti dao dar da leče ljude zato su ceo život posvetili isceljivanju bolesnih, nikada ne uzevši novac od njih, zbog čega ih nazivaju i "Bezsrebrenici".

Čak je zapisano da je Kozma toliko zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.

Među pacijentima nisu pravili razliku po nacionalnosti i veri. Jedino što su tražili za uzvrat da ime Hristovo ne izgovaraju uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.