15. novembar 2023 11:39

Fond B92 poklonio inkubator Institutu za neonatologiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fond B92 poklonio inkubator Institutu za neonatologiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Fond B92 "Bitka za bebe" poklonio je inkubator, vredan 1,3 miliona dinara, Institutu za neonatologiju, povodom obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić izjavio je da je "Bitka za bebe" jedna od najuspešnijih ikada organizovanih akcija u Srbiji i izrazio zadovoljstvo što je stopa smrtnosti prevremeno rođene dece znatno smanjena.

 

On je istakao da je 2011. godine, kada je krenula ta akcije, Srbija bila na začelju Evrope, odnosno imala je najveći procenat smrtnosti prevremeno rođenih beba, a da je napredak uočen brzo i da je već dve godine kasnije napredovala za tri mesta.

"2011. smo pokrenuli akciju kada smo uočili da u Srbiji nedostaje oko 240 inkubatora za prevremeno rođene bebe i za bebe kojima je potrebna podrška inkubatora kako bi se razvijale na pravi način. Tada smo uspeli da u samo nekoliko meseci prikupimo neophodna sredstva i kupimo opremu, posle smo nastavili sa "Bitkom za bebe", jer smo shvatili da nedostaje i druge vitalne opreme i ta akcija još uvek traje", rekao je Matić.

 

On je dodao da se još uvek javljaju donatori koji žele da pomognu bebama i da je taj inkubator kupljen od novca koji su sakupili radnici jedne velike multinacionalne kompanije, a da je drugi deo sredstava prikupljen u McDonaldsu, koji svakog meseca pravi humanitarne akcije na druge teme.

"Mi smo Institutu 2011. i 2012. pomogli sa oko 50 inkubatora i tada je ta oprema obnovljena. Ali, to je bilo pre 12 godina i tada je bilo još drugih 50-ak inkubatora, koji su imali sedam-osam godina. Tako da je jako važno da se oprema stalno obnavlja i da bude što novija", poručio je Matić.

 

Kako je rekao, u Fondu B92 procenjuju da je zdravstvenim institucijama u Srbiji potrebno stotinak inkubatora i da smatraju da treba pokrenuti novu "Bitku za bebe".

On je pozvao donatore da se uključe u akciju, ali i direktore neonatalnih ustanova da kažu koja oprema im treba, pored inkubatora.

V.d. direktora Instituta za neonatologiju Radmila Mileusnić zahvalila je Fondu B92 na poklonu i istakla je da je saradnja sa Fondom tradicionalna od 2011. i da se nada da će se nastaviti i ubuduće.

"O značaju inkubatora je čak i suvišno govoriti zato što znamo da bez inkubatora ne možemo da obavimo zbrinjavanje prevremeno rođenog deteta. I znamo da ta prevremeno rođena deca jako dugo borave u inkubatorima. Aparatura mora da se obnavlja i ovo je jedan od načina da ti novi inkubatori stignu do naših malih pacijenata", poručila je Mileusnić.

 

Ona je rekla da je 2022. smrtnost prevremeno rođenih beba u Institutu za neonatologiju bila 2,09 odsto, dok se prethodnih pet godina ona kretala između četiri i pet odsto.

"Ranijih godina ona je bila i veća. Od 2013. godine do 2022. godine postoji ozbiljan trend smanjene stope smrtnosti. Sa godinama ta smrtnost ima trend smanjivanja i to je zapravo naš zadatak. Edukacija zdravstvenih radnika, dobra oprema, sve to utiče na smanjenje smrtnosti", poručila je Mileusnić.

Ona je Veranu Matiću i Fondu B92 uručila zahvalnicu za doprinos radu te institucije.