17. novembar 2023 13:57

Dodeljeno 20 plaketa "VeličanstveNE HPV" za najveći doprinos u borbi protiv HPV

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljeno 20 plaketa "VeličanstveNE HPV" za najveći doprinos u borbi protiv HPV

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori", dodelilo je danas u Dekanatu Medicinskog fakulteta 20 plaketa "VeličanstveNE HPV" institucijama koje su najviše doprinele u podizanju svesti opšte i stručne javnosti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji.

Plakete su dodeljene povodom Svetskog dana eliminacije raka grlića materice, a tom prilikom je Gorica Đokić iz udruženja "Progovori" istakla da joj je čast što može da uruči plakete institucijama koje su najviše doprinele podizanju svesti o HPV virusu, uključujući i sedam domova zdravlja koji su bili najuspešniji u tome (Čačak, Kraljevo, Niš, Šabac, Ruma, Novi Sad, Novi Beograd i Čukarica).

"Svaki uspeh je trijumf upornosti. Ovde su danas među nama oni koji su bili najuporniji i najvredniji. Ova priznanja koja danas dobijate su svojevrsna potvrda za vaš rad", rekla je Đokić.

Plakete su dodeljene i predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Pomoćnica ministra zdravlja Jelena Janković zahvalila se u ime ministarke zdravlja Danice Grujučić na priznanju i istakla da to predstavlja ministarstvu obavezu i podstrek da još više radi na prevenciji i skriningu.

"Naši kapaciteti će biti spremni. Želim takođe da se zahvalim i kolegama koje danas pored Ministarstva zdravlja dobijaju nagrade, na svakome trudu i svim aktivnostima koje su do sada uložile", navela je Janković.

Posebni savetnik ministra prosvete Janko Samardžić zahvalio se na priznanju u ime Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović.

"Ova značajna plaketa predstavlja ne samo individualno priznanje našem ministarstvu, već i snažan podstrek za dalje delovanje u borbi protiv raka grlića materice. Ministarstvo prosvete, predvođeno ministarkom Đukić Dejanović, uvek će pružiti svoj doprinos i podršku svim aktivnostima kako bi se razumela poruka da uz HPV vakcinaciju, redovne preventivne preglede i promociju zdravstvene pismenosti ovu malignu bolest moguće sprečiti", poručio je Samardžić.

Direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite RFZO Mirjana Uzunović Mako primila je priznanje u ime RFZO.

Srbija je od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece.

U tom periodu dato je skoro 60.000 doza vakcina i zaštićeno više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV) i karcinom je u ranim stadijumima obično asimptomatski, a od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma kancera može da prođe čak i 20 godina.

Međutim i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.