17. novembar 2023 16:04

Fakultet tehničkih nauka u Čačku obeležava 48 godina postojanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fakultet tehničkih nauka u Čačku obeležava 48 godina postojanja

Foto: TANJUG/Branko Lukić

ČAČAK - Fakultet tehničkih nauka u Čačku danas proslavlja 48 godina postojanja i uspešnog rada, tim povodom u Velikom amfiteatru priređena je svečana akademija, a najboljim studentima osnovnih i strukovnih studija dodeljene su diplome.

Proteklu akademsku godinu na Fakultetu tehničkih nauka završio je 421 diplomac, a u školsku 2023/2024. godinu upisano je 611 brucoša.

"Naš fakultet je veoma poznat po velikom broju međunarodnih projekata, takođe i nacionalnih projekata, pa bih pomenula projekte sa kolegama sa Univerziteta u Kini, sa Univerziteta u Indiji, projekat sa Dečijom klinikom u Tiršovoj iz Beograda", rekla je Danijela Milošević dekan Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Milošević je dodala da se fakultet može pohvaliti i brojnim novim projektima dobijenim od strane Fonda za nauku, program iz oblasti Zelene saradnje privrede i obrazovanje, zatim program Prizma, tu su i dva velika projekta iz oblasti tekstilnog inženjerstva koji će omogućiti da se podignu kompetencije i zapošljivost u oblasti tekstilnog inženjerstva.

Danas je svečano otvorena i Laboratorija za digitalne inovacije i ARIS laboratorija koja obuhvata automatizaciju, robotiku i inteligentni sistem.

Vladimir Mladenović redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku na katedri za informacione tehnologija istakao je značaj prepoznavanja digitalnih inovacija koje obuhvataju nekoliko oblasti kao što su veštačka inteligencija, komunikacione tehnologije, internet stvari i sajber bezbednosti.

"Zajedno smo radili na tome da podignemo prvo nivo znanja, dosta poznavanje tehnologija u globalnoj industriji i u tom smislu mi smo se orijentisali ka jednoj ovakvoj laboratoriji koja bi nam omogućila da studentima obezbedimo mogućnost da mogu da rade na svojim inovacijama", rekao je Vladimir Mladenović redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku na katedri za informacione tehnologija.

Oprema koja će biti korišćena u novoj laboratoriji je oprema brenda industrijskoj automatizaciji Fanuc Automation Serbia.

"Potrebe današnje privrede su robotizacija i veštačka inteligencija to su praktično dve discipline koje idu ruku pod ruku i to je nešto što smo u principu kroz inoviranje kurikuluna na našim studijama kroz novu akreditaciju uveli, a sada je prilika da otvorimo novu laboratoriju sa opremom. Tu opremu sačinjava jedna edukativna robotska ćelija i cnc simulator na kojima će studenti moći da izvode svoje vežbe", rekao je Nedeljko Dučić vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu 2020. godine spajanjem dve visokoškolske ustanove, po broju upisanih studenata postao je najbrojnija akademska članica Univerziteta. Takođe, na inicijativu privrede, dualni studijski program – Odevno inženjerstvo i dizajn postoje na ovom fakultetu.