26. novembar 2023 20:17

Snežna mećava izazvala probleme u više delova Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežna mećava izazvala probleme u više delova Srbije

Foto: TANJUG/Aleksandar Nićiforović

BEOGRAD - U više delova Srbije danas je proglašena vanredna situacije zbog snežne mećave praćene jakim vetrom, a najteže su pogođeni Prijepolje, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica. 

Oko 800 građana u Prijepolju ostalo je bez struje zbog snega koje je stvorio probleme na elektroenergetskim vodovima, a načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Izudin Šantić rekao je Tanjugu da je u toku otklanjanje kvara.

''Upravo su mi javili iz naše lokalne elektrodistribucije da je u toku puštanje jedne trafo stanice na Jabuci i, ukoliko to uspemo noćas da uradimo, onda ćemo taj broj od 800 smanjiti na 300, jer to je područje naselja Jabuka. Radnici pokušavaju da otklone te kvarove i još uvek su na terenu. Iako je pao mrak, radnici distribucije su pod lampama na stubovima i pokušavaju da otklone te kvarove", rekao je Šantić. 

Dodao je da će im, ukoliko uspu da reše Jabuku, ostati još samo šire područje naselja Ajnovići gde ima 300 potrošača. 

Kolovozi vlažni, sneg obarao stabla, na pojedinim deonicama obustavljen saobraćaj

Na većini putnih pravaca I prioriteta održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetra na teritoriji Ivanjice, Kosova, Niša, Novog Pazara, Užica, Valjeva, Vranja.  

Na državnim putevima II i III prioriteta održavanja kolovozi su takođe vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetra na teritoriji Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Vranja, Zaječara.  

Na pojedinim deonicama saobraćaj je obustavljen zbog problema izazvanih snegom.

Do prekida saobraćaja došlo je u samom mestu Predejane gde je drvo pod težinom snega palo i povuklo banderu sa kablovima.

Evakuisani putnici iz zavejanog autobusa kod Krive Feje

Vatrogasci-spasioci noćas su iz zavejanog autobusa na putnom pravcu Vranje - Kriva Feja, kod mesta Sokolovac, evakuisali građane.

"U akciji koja je trajala tokom čitave noći, naše kolege su spasile 24 osobe iz zaglavljenog autobusa", objavio je MUP na svom instagram nalogu.

U opštini Vranjska Banja, gde su neprohodni putevi i odsečena sela, danas je proglašena vanredna situacija.

Predsednik opštine Sjenica: Situacija i dalje komplikovana

Predsednik opštine Sjenica Muhin Mujagić izjavio je danas da je u toj opštini trenutna situacija dosta komplikovana, jer je u prethodna dva dana pala velika količina snega koja je izazvala havarije na elektromreži i zavejala, odnosno učinila neprohodnim određene putne pravce.

"Predanim radom ekipa elektroprivrede, pojačana sa ekipama elektroprivrede iz Čačka intenzivno se radi na uspostavljanju naponskih prilika na teritoriji celog grada , obzirom da je izgoreo glavni prekidač", kazao je Mujagić za Tanjug.

On je dodao da ima obećanje nadležnih da će se vrlo brzo uspostaviti naponske prilike na celoj teritoriji.

EPS: Normalizacija napajanja strujom u najkraćem roku

Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije angažovane su tokom vikenda na uspostavljanju stabilnog napajanja električnom energijom u brdsko-planinskim delovima Srbije, koje je pogodila mećava, saopštila je Elektrodistribucija Srbije.

"Monteri iz Užica, Kraljeva, Ivanjice, Niša, sve vreme su na terenu i rade u teškim uslovima. Angažovane su dodatne ekipe i mehanizacija da bi se za sve građane pogođene snežnom olujom u najkraćem roku normalizovalo snabdevanje električnom energijom", kažu u Elektrodistribuciji Srbije.

U subotu je težak i mokar sneg padao u zapadnoj Srbiji, da bi tokom noći prešao na jugoistok zemlje i uz jake udare vetra obarao stubove i kidao provodnike na distributivnoj mreži. Najveći problemi su na području Ivanjice i Svrljiga, navedeno je u saopštenju.

"Molimo građane za razumevanje jer snežne padavine, vetar i nepristupačan teren otežavaju pronalaženje kvarova i popravke", kažu u Elektrodistribuciji Srbije.

Sneg u Pčinjskom okrugu, povremeno nestaje struja na Vlasini, neprohodni putevi

Tokom noći u Pčinjskom okrugu pao je sneg visine do 20 centimetara, a u višim planinskim predelima ima nanosa i viših od metra. 

Neprohodni su putevi od Vlasine ka Bosilegradu i Strezimirovcu, prema Besnoj Kobili, dok u pojedinim planinskim selima u opštini Bosilegrad nema struje. 

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove na elektro mreži.

Bez struje 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi

Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati, dostigao je visinu od 38 centimetara.

Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini sneg je prouzrokovao probleme u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje još 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

Na terenu su tri ekipe Elektrodistribucije.

Do vrha Kopaonika prohodno je i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

U ivanjičkom kraju iz snega spasene četiri osobe

U ivanjičkom kraju noćas su četiri osobe spasene iz snega.

Vatrogasno-spasilačka ekipa je iz zavejanog automobila u mestu Dobri Do evakuisala dve osobe, a ivanjički putari su evakuisali jednog meštanina iz sela Jasenova koje se nalazi na putu između Ivanjice i Nove Varoši, kao i jednog stanovnika mesta Kovilje.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u ivanjičkom kraju juče je bilo problema sa električnom energijom u selima Močioci, Kušići i Bratnjevo, a u tim selima u jednom trenutku nije bilo ni telefonije. 

U Čačku jutros sneg ne pada, a zadržao se na obodima grada i na planinama Vujnu, Jelici, Ovčaru i Kablaru, gde ga ima do 10 cm.

Ekipe EPS-a na terenu, delovi Sjenice bez struje

Sjenici su zbog snega pojedina mesta bez struje, a ekipe EPS-a su na terenu.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je da je Elektrodistribucija Čačak promtno poslala interventne ekipe koje čine napore da otklone kvarove i istakao da je mnogo toga stavljeno u prvobitno stanje.

On je za Tanjug rekao da je preksinoć padao vlažan sneg koji je opteretio elektrovodove i da je bilo velikih kvarova, posebno u Baranskom kraju, jer je pregoreo glavni prekidač, kao i u Kladnici.

Mujagić je istakao da ekipe čine napore da mesta koja su ostala bez struje dobiju električnu energiju.

Meštani Goča, Rudna i Studeničkog kraja dobili struju

Visina snega u brsko-planinskim predelima u Srbiji je sve veća, a sneg u pojedinim delovima zemlje stvara probleme u saobraćaju.

Posle višečasovnog prekida zbog snega, meštani Goča, Rudna i studeničkog kraja dobili su električnu energiju, prenosi RTS. 
U Sjenici je juče proglašena vanredna situacija, a pojedina mesta ostala su bez struje zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Ekipe EPS-a su na terenu. 

Na putu od Užica do Nove Varoši zabranjen je teretni saobraćaj, a u okolini Nove Varoši putari su sve vreme na terenu.