30. novembar 2023 19:06

Sveštenik Arsić obišao oskrnavljeni Hram Svetog arhanđela Mihaila kod Podujeva, naišao na zaključanu crkvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sveštenik Arsić obišao oskrnavljeni Hram Svetog arhanđela Mihaila kod Podujeva, naišao na zaključanu crkvu

Foto: Shutterstock.com/fortton, ilustracija

PODUJEVO - Sveštenik Eparhije raško-prizrenske Staniša Arsić posetio je, u pratnji kosovske policije, oskrnavljeni Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva i naišao na zaključana vrata, nakon što je objavljeno da je grupa ljudi provalila u hram, saopštila je danas ta eparhija.

Kako se navodi u saopštenju, parohijski sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi.

"On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj "koji je ostao nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika".

Kako se dodaje, u trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćeni u "obredu" koji je obavljen juče u provaljenom hramu.

"Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova. Iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći", naveli su iz eparhije.

Eparhija je juče saopštila da je grupa ljudi, zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom, građaninom Albanije, provalila u Crkvu Svetog arhangela Mihaila kako bi u njoj navodno obavili crkveni obred.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da upad funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa na KiM.