1. decembar 2023 14:27

Mejkers lab otvoren u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mejkers lab otvoren u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Foto: TANJUG/MILOŠ D. ŽIVOJINOVIĆ

KRAGUJEVAC - U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji danas je otvoren Mejkers lab koji se prostire na 130 metara kvadratnih i ima brojne sadržaje koje će školi i široj zajedenici pružiti mogućnosti da inoviraju, stvaraju i unapređuju obrazovanje.

Mejkers lab je multidisciplinarni inovativni prostor u srednjim školama u kome učenici i nastavnici zajedno istražuju, stvaraju i povezuju se sa lokalnom i širom zajednicom.

Podeljen je na pet zona, prema oblastima interesovanja njenih đaka koju čine bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, Lego robotiku i radioničarsku zonu sa alatima.

Ovo je dvanaesti po redu Mejkers lab, a do kraja školske godine planira se otvaranje još tri.

Nastavnica i koordinatorka Mejkers laba u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Katrina Veljković je istakla da je Mejkers lab prostor koji je namenjen za inspiraciju, kreativnost i inovacije.

"Ovo nije obična učionica, to je centar gde se spajaju ideje i tehnologija kako bi stvorili platformu za neograničeno eksperimentisanje, učenje i stvaranje. Naša učionica je brižljivo osmišljena i opremljena da podrži sve sekcije u školi, pružajući nastavnicima mogućnost da podstiču radoznalost i maštu svojih učenika", ukazala je Veljković.

Prva kragujevačka gimnazija učestvovala je u velikom broju STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) konkursa i takmičenja, a direktora Centra za promociju nauke Marjana Brkić je rekla da je cilj Mejkers laba da se pruže podrške složenom procesu školovanja.

"Kada učenici pomisle na neku od STEAM oblasti, u glavi su im prvo programiranje, laboratorijski rad i ne preterano dinamični i zabavni poslovi. Već danas znamo da nije dovoljno biti dobar samo u jednoj oblasti, jer su u praksi neophodni fleksibilnost, timski rad, otvorenost za ideje i oslanjanje na druge naučne oblasti, koje nam menjaju pristupe na svakom nivou", navela je Brkić.

Grupa za obrazovanje, uz podršku kompanija partnera, otvorila je prvi lab za kragujevačke srednjoškolce i donirala 3D olovke, 3D štampače, VR setove, Arduino setove, Raspberry Pi uređaj, a dodatno je izgrađena i bina za dramsku sekciju.

Ovu Grupu čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, inicijativa "Digitalna Srbija" i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, a nacionalni partneri Mejkers lab inicijative su kompanija Bosch, kompanija Tesla, kompanije Henkel, kompanija Tarkett i kompanija Roma company.

Prva kragujevačka gimnazija je jedna od najuspešnijih škola u Srbiji, svake godine njeni đaci učestvuju na nekoj od olimpijada, ostvaruju rezultate u lego robotici, a škola već 11 godina realizuje projekte "Park nauke" i "Festival nauke".