11. decembar 2023 12:58

Zamenik načelnika Prve hirurške klinike: Pogled na hirurga promenio se u poslednjih 100 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zamenik načelnika Prve hirurške klinike: Pogled na hirurga promenio se u poslednjih 100 godina

Foto: Shutterstock.com/David Tadevosian, ilustracija

BEOGRAD -Zamenik načelnika Prve hirurške klinike i šef katedre za hirurgiju sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Simić izjavio je danas da se u prethodnih 100 godina pogled na hirurga dosta promenio i da se danas ne poštuju u dovoljnoj meri.

On je za K1 televiziju rekao da su hirurzi između dva svetska rata bili maksimalno poštovani od društva i zemlje, da su predstavljali ličnosti koje su simbolizovale nauku i mudrost našeg naroda, a da danas, iako je kvalitet ostao visok, društvo nije uspelo da ih prepozna i poštuje na adekvatan način.

Prema njegovim rečima hirurgija je i umetnost i zanat ili nauka, u čemu je težina i lepota hirurgije.

"Hirurgija je rad rukom, zbog čega je i jedan zanat, ali istovremeno i umetnost koja omogućava da vašim rukama, odnosno hirurškim putem, redefinišete ono što je priroda odredila anatomijom, u kontekstu bolesti koja se leči", rekao je Simić.

On je istakao vezu između upale creva i dolaska Aleksandra Karađorđevića na vlast, navodeći da mu se stalno zameralo što nije bio na sahrani oca, ali da je razlog za to što je imao upalu slepogcreva.

"Nije bio operisan, ali nije mogao ni da putuje jer je bio prikovan za postelju. S obzirom da je njegov otac preminuo u avgustu, nije mogao da bude na sahrani, a zakletvu u Skupštini je položio tek u novembru mesecu", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima dobar hirurg mora da ima veliku ljubav prema poslu, da bude svestan kada kroči u oblast hirurgije da ceo život mora da se usavršava, da mora da uči i unapređuje sebe kao čovek, ličnost i stručnjak.

"Činjenica je da je hirurgija u stalnom pokretu. Ona ne miruje, stalno napreduje, i pitanje je kako će izgledati za desetak godina. Siguran sam da neće biti slična današnjoj, ali to je zadatak svakog hirurga, profesora ili rukovodioca neke od klinika, da prati savremene tokove i da nadograđuje sebe, svoju školu i svoje naslednike", rekao je Simić i zaključio da su i žene podjednako dobri hirurzi kao i muškarci.