12. decembar 2023 14:37

U Novom Pazaru održana tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Novom Pazaru održana tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike

Foto: TANJUG/IRFAN LIČINA

NOVI PAZAR U Novom Pazaru je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, održana zimska škola koja je okupila poljoprivrednike iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, kako bi se na jednom mestu tokom zimske pauze edukovali, i upoznali sa planovima, projektima i subvencijama planiranim za narednu godinu.

Prema rečima direktora Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar Nihada Hasanovića, grad sve više sredstava ulaže u razvoj poljoprivrede.

Istakao je da je cilj organizovanja "Zimske škole" u Kulturnom centru grada dobra informisanost i učešće ovdašnjih poljoprivrednika na svim konkursima nadležnog ministarstva, pa se tradicionalno Zimskoj školi odazove veliki broj poljoprivrednika.

"Na kraju svake godine organizujemo zimske škole za poljoprivrednike, na njima sumiramo rezultate i planiramo šta ćemo to sve raditi u narednoj godini. Uvek imamo predavače, eksperte i savetodavce kako bi poljoprivrednici dobili dodatna znanja. Naši gosti bili su i ljudi iz Agencije za bezbednost saobraćaja, oni su govorili o bezbednom učešću traktorista u saobraćaju. Tokom naredna dva dana svi poljoprivrednici moći će da se upoznaju sa svim aktuelnostima“, naveo je Hasanović.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja u saradnji sa novopazarskim Savetom za bezbednost saobraćaja traktoriste su informisali o rizicima učešća traktora bez sigurnosnog rama u saobraćaju.

Njima su danas upućeni pozivi da konkurišu za zaštitne ramove za traktore, a podeljeni su im reflektujući prsluci, rotaciona svetla i obeleživači za traktore kao sporovozna vozila.

"Mi iz Agencije za bezbednost saobraćaja održali smo edukativno predavanje za traktoriste s akcentom na upotrebu zaštitne kabine i zaštitnog rama. Pričamo o subvencijama, ali prvenstveno slušamo njihove sugestije i predloge za nove subvencije. Nama nažalost godišnje pogine veliki broj traktorista. Ove godine imamo smanjenje poginulih vozača traktora za 10. U Novom Pazaru su za poslednjih pet godina dvojica vozača traktora izgubila život. Ovo su saobraćajne nesreće koje su se desile samo na javnom putu, podatke za one nezgode koje se dese van javnog puta nemam", naveo je načelnik Odeljenja za prevenciju Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić.

S obzirom na veliki broj poljoprivrednika koji nisu konkurisali za zaštitni ram, Ćurčić je pozvao vozače traktora iz novopazarskog kraja da prate konkurse i da se obavezno prijave za nabavku subvencionisanog zaštitnog rama za traktore.

"Svi poljoprivrednici koji su dobili rešenja za zaštitne ramove, dobiće ih u narednom periodu, verovatno odmah nakon nove godine. Uskoro će krenuti i distribucija, a ramovi se izrađuju vredno. Pripremili smo i nove projekte za nove marke traktora, tako da se nadamo da će i neki novi modeli traktora biti pod ovom subvencijom i da će država odvojiti značajna sredstva kada su u pitanju zaštitni ramovi za traktore", naveo je Ćurčić.

Obratio se i predsednik Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihat Biševac i građanima Novog Pazara obećao značajno uvećanje sredstava koja se iz budžeta tog grada opredeljuju za razvoj poljoprivrede.