12. decembar 2023 21:00

Na Pravnom fakultetu u Beogradu održana tribina "Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Pravnom fakultetu u Beogradu održana tribina "Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Agencija za sprečavanje korupcije i Pravni fakultet u Beogradu organizovali su večeras tribinu na Pravnom fakultetu pod nazivom "Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije", a zajednički zaključak skupa bio je da mladi imaju veliku ulogu i da su veoma važan faktor u borbi protiv korupcije.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović rekao je da je ova tribina prvi pravi susret sa studentima i mladima u nedelji borbe protiv korupcije i dodao je da će narednih dana biti organizovane slične tribine i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

 

"Jako nam je važno ono što smo na večerašnjoj tribini čuli od mladih, videli smo da su veoma zainteresovani za ovu temu, što je za mene izuzetno važno", istakao je Damnjanović.

Podsetio je na Sporazum o saradnji koji je Agencija potpisala sa Pravnim fakultetom i ukazao na sjajnu saradnju.

"Početak saradnje je sjajan, ne mogu da dočekam rezultat naše zajedničke saradnje, ali ćemo nastaviti sa zajedničkim akcijama", rekao je direktor Agencije.

Damnjanović je istakao da je uloga mladih u borbi protiv korupcije jako velika.

Dodao je da je predložio i da se uvede predmet Sprečavanje korupcije koji će, prema njegovoj oceni, kasnije pomoći studentima da ko želi, može da se usavršava u oblasti borbe protiv korupcije.

Prodekan Pravnog fakulteta, profesor Bojan Milisavljević ocenio je da su zaključci večerašnje tribine veoma pozitivni.

"Mi smo imali veoma uspešnu tribinu o uključivanju mladih u sprečavanje korupcije i nadam se da ćemo narednih mesec i godina učiniti još mnogo u pravcu sprečavanja korupcije, edukacije mladih i uključivanju mladih studenata u uklanjanje svih štetnih posledica korupcije koje postoje, kako na Univerzitetu, tako i u društvu uopšte", rekao je Milisavljević.

 

Istakao je da mladi imaju veoma veliku ulogu u sprečavanju korupcije o čemu, prema njegovim rečima, svedoči i njihova velika zainteresovanost za ovu temu.

"Mi smo mladima koji su zainteresovani za ovu temu ponudili neka rešenja, od kojih je jedno uvođenje posebnog predmeta sprečavanje korupcije na osnovnim studijama, a drugo je specijalistički kurs koji ćemo pokrenuti ove godine u saradnji sa Agencijom za sprečavanje korupcije, gde ćemo raditi na širenju svesti i znanja o sprečavanju korupcije", zaključio je Milisavljević.

Dejan Milić iz Agencije za sprečavanje korupcije je na tribini predstavio istraživanje "Percepcija korupcije na Univerzitetu", a rezultati pomenutog istraživanja su takvi da je 85,8 odsto anketiranih studenata percipiralo da na njihovom fakultetu ima korupcije, dok 96,7 odsto ispitanika misli da korupcije ima na Univerzitetu.

 

Milić je naveo i da je korupcija češći fenomen u društvima u tranziciji u odnosu na društva u kojima su formirane institucije i podsetio na neke primere korupcije na fakultetima u Srbiji, ali i u regionu.

Tribina je počela besedom "Uči, pa ćeš, možda, imati" pobednika takmičenja u besedništvu 2023. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu Đorđa Gojkovića.

Učešće na tribini uzeli su i Ksenija Mitrović iz Agencije za sprečavanje korupcije, kao i Aleksandar Đorđević iz kancelarije UN za drogu i kriminal.

U nedelji borbe protiv korupcije koja traje od 9. do 16. decembra će, pored tribine na Pravnom fakultetu, biće organizovane i tribine u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu kao, i šahovski turnir "ŠAH-MAT korupciji".