22. decembar 2023 11:32

Nadbiskup Ladislav Nemet: Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nadbiskup Ladislav Nemet: Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je danas u božićnoj poslanici da u čoveku postoje dobro i zlo, i svetlo i tama, ali da je on pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi.

"Čovek je uvek tražio svetlo da bi video, da bi se oslobodio nesigurnosti, koji kao teret guše i stežu oko srce. Božićno vreme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svetlo, tačnije za izvor svih svetlosti, Sunce i Boga u nama", rekao je Nemet u ordinarijatu nadbiskupije u Beogradu povodom Božića koji se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru.

On je istakao da jedan od najvećih proroka u Bibliji - Isajia, u svojoj knjizi piše "Narod koji je u tmini hodio svetlost vide veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svetlost jarka obasja".

"Pamtimo 3. maj 2023. godine kada je smrtno ustreljeno devetoro đaka i njihov čuvar u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Bili smo zgroženi, nismo mogli da poverujemo da je to moguće i kod nas. Pa ipak, desilo se zbog različitih činjenica, spleta okolnosti, ljudskih propusta, neodgovornih osoba ali i kriminalnog čina", rekao je beogradski nadbiskup povodom majske tragedije u ovoj beogradskoj školi.

On je naglasio da slike koje vidimo u ratu na Bliskom istoku, ali i u Ukrajini, isto kao i izveštaji sa bojišta, pokazuju da su glavni ciljevi napada svih zaraćenih strana, pored onih vojnih, svakako i izvori energije, struje i vode.

Nadbiskup je poručio da sredstva komunikacije mogu "strašno da utiču na ljudsko ponašanje".

"Znamo koju ulogu imaju mediji i sredstva društvenih komunikacija u vođenju ratova, dezinformacija i širenja mržnje. Rijaliti programi kao što su 'Zadruge' i 'Farme' šire kulturu tame u ljudskim srcima", naglasio je Nemet.

Kako je rekao, čini se da je u čoveku lakše povećati količinu tame nego snagu svetla i jako je teško da u ovom vremenima nagovorite ljude daju nešto za siromahe.

Takođe, nadbiskup je istakao da je u glavnom gradu lako naleteti na nekoliko kockarnica u svakoj ulici, u kojima se gube finansijska sredstva i razaraju životi porodica i pojedinaca.

"Čovek je pozvan da bude nosilac svetla, topline i ljubavi. To znamo od kako smo se pojavili na zemlji, ali do koje granice može da ide ta svest nošenja svetla, topline i ljubavi, za to smo saznali u osobi Isusa koji se rodio u Vitlejemu", zaključio je Nemet.