27. decembar 2023 16:12

Održan prijem za najcitiranije istraživače Univerziteta u Novom Sadu koji se nalaze na Stenford listi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan prijem za najcitiranije istraživače Univerziteta u Novom Sadu koji se nalaze na Stenford listi

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE / Filip Bakić

NOVI SAD - Rektorat Univerziteta u Novom Sadu organizovao je danas svečani prijem za istraživače sa ovog Univerziteta čija su imena uvrštena u novi pregled dva odsto najcitiranijih u svetu koji objavljuje Univerzitet Stenford (tzv. Stenford lista).

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakao na ceremoniji da je bez nauke nemoguće ispoljiti društvenu odgovornost, kada su u pitanju zdravlje, održivost i proizvodnja hrane, biodiverzitet i druge oblasti.

„Sve su to važni poligoni našeg stvaralaštva u godinama koje dolaze, a za to su nam potrebni izuzetni ljudi. Ovih 14 istraživača su vrednosti same po sebi. To nisu delegirane vrednosti, nešto oko čega možemo da polemišemo ili da glasamo. Ovo je nešto što je prepoznao svet“, rekao je Milošević, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

Dodao je da je podrška Pokrajinske vlade ovim ljudima poruka onima koji dolaze da smo društvo koje se u pravom smislu teži vrhunskim dometima.

Sekretar je podsetio na to da je zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu Pokrajinska vlada projektovala program razvoja do 2030. godine kada je u pitanju visoko obrazovanje i naučnoistraživačka delatnost u AP Vojvodini.

„Tu smo ustanovili nekoliko važnih polja – dostupnost visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti, digitalizaciju, ali i pojam naučne izuzetnosti“, izjavio je Milošević.

On je dodao da ono što se radi kada je u pitanju nauka, uvek baca snop svetla na one koji su izuzetni, zato što su kompas duhovne navigacije.

„Kao društvo shvatili smo da je pojam naučne izuzetnosti vezan i za našu kompatibilnost u odnosu na svet, ali i ono što ćemo menjati u narednim godinama“, naglasio je Milošević ukazujući na to da je danas počela izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović rekla je da je ovakav uspeh naših naučnika od višestrukog značaja.

„Naši profesori nas mapiraju u svetu nauke i zahvaljujući tome možemo da se povezujemo u projektne timove, konkurišemo na najvećim svetskim pozivima i pojačamo saradnju sa privredom jer svi naučni projekti na kraju završe sa nekim inovativnim proizvodom koji je neopohodan“, izjavila je državna sekretarka i dodala da je ovaj uspeh značajan i s aspekta države jer pokazuje koliko se ulaže u univerzitete i naučnike.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić izrazio je zadovoljstvo što među našim najcitiranijim istraživačima ima sve više mladih profesora.

„Ovo što ste vi uradili je naš veliki ponos. Istakli ste ime Univerziteta u Novom Sadu“, rekao je rektor Madić i naglasio da su radovi naših profesora vredni celom čovečanstvu i da će njihov trud biti poštovan i ubuduće.

Pokrajinska vlada u saopštenju ističe i da su na najnovijoj verziji liste, ažurirane u oktobru ove godine, svoje mesto među najcitiranijim svetskim istraživačima našlo 14 profesora sa Univerziteta u Novom Sadu među kojima su Veljko Jovanović sa Filozofskog fakulteta, Sergej Ostojić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Ivana Kovačić, Teodor Atanacković i Livija Cvetićanin sa Fakulteta tehničkih nauka, Dragan Lambić sa Pedagoškog fakulteta, Biljana Škrbić sa Tehnološkog fakulteta.

Na listi se nalez i Neda Mimica Dukić, Dušan Jakovetić, Stevan Armaković i Ante Vujić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Momir Mikov iJovan Lovrenski sa Medicinskog fakulteta, kao i Biljana Božin, takođe sa Medicinskog fakulteta, koja je preminula 2022. godine.