27. decembar 2023 17:50

Bojović: Potrebno je da mediji prepoznaju RIS kako bi uticali na donosioce odluka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojović: Potrebno je da mediji prepoznaju RIS kako bi uticali na donosioce odluka

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Programska direktorka NALEDA Jelena Bojović rekla je danas u novogodišnjem podkastu NALED-a, gde su predstavljeni ključni rezultati Regulatornog indeksa Srbije (RIS), da je važno da mediji prepoznaju značaj ovog merenja kako bi uticali na donosioce odluka da nešto promene.

RIS je kvantitativni, sumarni pokazatelj transparentnosti i kvaliteta zakonodavnog procesa, ažurnosti države u sprovođenju zakona, predvidivosti i konkurentnosti regulatornog okruženja, koji je kreirao NALED 2012. godine i od tada prati kvalitet regulativnog okruženja.

Bojović je rekla da je RIS nastao kao odgovor na stalna pitanja privrede, koji su se najviše odnosili na predvidivost propisa.

"RIS je alat pomoću kog pratimo kvalitet i predidivost donošenja zakona u Srbiji. Prikupljanje podataka traje 12 meseci i u tome učestvuje veliki broj konsultatnata, a podaci se uzimaju iz javnih baza", rekla je Bojović.

Pored izveštaja koji NALED dostavlja ministarstvima, ona smatra da je izuzetno važno da mediji prenesu taj izveštaj.

Kako je rekla, RIS prati ispunjenje onoga što je zakonski određeno.

Ona je istakla da je jedan od pokazatelja ovogodišnji rezultata RIS-a govori da država treba da revidira proces donošenja zakona, a da je donošenje podzakonskih akata indikator koji je najlošije ocenjen i dosta utiče na ukupan indeks.

Ukupna vrednost RIS-a za 2022/23 godinu iznosi 46 od mogućih 100 poena što predstavlja gotovo nepromenjen rezultat u odnosu na prethodnu godinu kada je vrednost indeksa iznosila 47 poena, navode iz NALEDA-a.

Bojović je istakla da se u ovoj godini radilo na reformi RIS-a.

"Jedan od predloga je njegovo spuštanje na lokalni nivo što razmatramo da uradimo", navela je on.

Urednik "Forbsa" za Srbiju Ivan Radak je rekao da Srbija nema dovoljno publikacija ove vrste i da je RIS koristan za medije, pošto pokriva oblast koju ne možete naći ni na jednom drugom mestu.

On je istakao da je malo instutucija koje su u dovoljnoj meri transparentne, kao i da građani treba da prepoznaju informacije koje donosi RIS, pošto on može da utiče "da se njihov glas čuje dalje".

Radak je ocenio da je u ovogodišnjem izveštaju vidljivost donošenja zakona pala i da je potrebno omogućiti dostupnost informacija svih institucija.

Izveštaj RIS se sastoji od plana izmene i donošenja zakona, koji bi trebalo da obezbedi predvidivost izmena zakonskog okvira u Srbiji, analize efekata pre donošenja propisa i kvalitet uključivanja zainteresovanih strana, koji pokazuje nivo transparentnosti postupka pripreme i donošenja zakona.

Takođe, u RIS je uključen i način implementacije zakona, pre svega efikasnost i ažurnost donošenja podzakonskih akata koji omogućavaju operativno sprovođenje propisa, otvorenost institucija tokom implementacije zakona i praćenje efekata zakona, odnosno koliko je regulatorno opterećenje koje zakon nameće i eventualnih problema u primeni koji mogu dovesti do nove izmene propisa.

Podkast je vodio direktor za konkurentnost NALED-a Dušan Vasiljević.