15. januar 2024 18:56

U Palati Srbija održana konferencija "Zajedno protiv nasilja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Palati Srbija održana konferencija "Zajedno protiv nasilja"

Foto: TANJUG/Ministarstvo za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog

BEOGRAD - Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iz Sektora za antidiskriminacionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti Nina Mitić otvorila je danas u Palati Srbija konferenciju pod naslovom "Zajedno protiv nasilja" koju su zajedno organizovali Udruženje žrtava nasilja "HAJR" i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Mitić je naglasila da nasilje u partnerskim odnosima nije problem pojedinca, institucija, države, nevladinih organizacija i udruženja građana već čitavog društva, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ona je istakla da Republika Srbija ima dobar zakonodavni okvir ali da to nije dovoljno, jer smo i u 2023. godini imali 28 ubijenih žena u porodičnom nasilju.

"Put je dug i težak. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i Vlada Republike Srbije imaju jasnu politiku, a to je nulta tolerancija prema nasilju. Potrebno je raditi na prevenciji, ubrzati procedure, jer vreme je od suštinske važnosti za žrtvu i pooštriti kaznenu politiku prema nasilnicima", rekla je Mitić.

Mitić je navela da je Udruženje žrtava nasilja "HAJR" tokom sedam godina duge, istrajne i hrabre borba protiv nasilja ostvarilo je značajne rezultate.

Predsednica Udruženja "HAJR" Hajrija Ramadani izjavila je da se država trudi da stane na put nasilju i da treba svi zajedno nešto da promenimo.

Povodom sedam godina rada, na konferenciji su predstavljeni rezultati rada 12 timova Udruženja žrtava nasilja "HAJR" kao i planovi za buduće aktivnosti.

Na konferenciji su svojim prisustvom borbu protiv nasilja podržale javne ličnosti Vanja Bulić, Suzana Mančić, Ekstra Nena i Beki Bekić, dodaje se u saopštenju.