19. januar 2024 14:38

Do Časnog krsta na Adi Ciganliji najbrže doplivao Nikola Trajković

Izvor: TANJUG

podeli vest

Do Časnog krsta na Adi Ciganliji najbrže doplivao Nikola Trajković

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Bogojavljansko plivanje za Časni krst održano je i ove godine na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković.

U plivanju za Časni krst, u vodi temperature pet stepena Celzijusa, učestvovala su 44 plivača, a pored građana, takmičili su se i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, Vojne Akademije i SVIBOR-a.

U takmičenju je učestvovala i jedna žena, Ksenija Jovanović.

Pobednik je dobio prelazni plašt i Časni krst u trajno vlasništvo.

Pre plivanja za Časni krst, u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je sveta Bogojavljenska liturgija, a potom je organizovana svečana Bogojavljenska litija, na čijem čelu su pripadnici Žandarmerije nosili Jerusalimski krst.

Po dolasku litije na Adu Ciganliju, sveštenici su izvršili čin osvećivanja vode i pročitali molitvu na jezeru.

Takmičenje je pratilo veliki broj građana, sveštenstva, počasni vod Žandarmerije kao i vod kadeta Vojne akademije.

Ovogodišnji pobednik, pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković, pozvao je ljude da i u narednim godinama učestvuju na Bogojavljanskim plivanjima za Časni krst.

"Da održimo našu veru i da širimo pravoslavlje. U ime Boga, za krst časni i slobodu zlatnu i za našu majku Srbiju. Živela Srbija, živela Žandarmerija", poručio je Trajković.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić naveo je da mu je velika čast što se već 26. put ova manifestacija održava u toj opštini i zahvalio svima koji su pomogli da se ona danas održi.

"Želeo bih posebno da se zahvalim svima onima koji će danas plivati za Časni krst i da im prenesem poruku - da čuvaju veru i hrabrost, da unapređuju svoju čast i da brinemo o tradiciji, jer je to najbitnije. Svaki narod koji vodi računa o svojoj tradiciji, brine o mladima, usmerava mlade na prave duhovne vrednosti - uvek će imati uspeha", poručio je Kolarić.

Jedina žena koja se takmičila ove godine, Ksenija Jovanović, kojoj je ovo četvrti put da pliva za Časni krst, rekla je da je ove godine voda bila malo hladnija, ali da je osećaj dobar i pozvala je i druge žene da se uključe u ovo takmičenje.

Dvadesetogodišnji Luka Nedić rekao je da mu je ovo prvi put da se takmiči u plivanju za Časni krst i da se za ovu priliku nije specijalno pripremao.

"Imao sam malo strah kako će biti, ali je adrenalin odradio svoje i sve je ispalo kako treba", naveo je Nedić.

Dejan Tošić iz Han Pijeska rekao je da mu je ovo treći ili četvrti put da pliva za Časni krst i da je osećaj fenomenalan.

"Voda nije uopšte hladna kada je vera jaka i čvrsta", poručio je Tošić.

Marko Popadić na ovom mestu pliva svake godine još od 2011. i kaže da mu je čast da za Bogojavljanje pliva za krst.

"Ove godine je bila hladnija voda. Malo je bilo drugačije nego što smo očekivali, ali uvek volimo kada je hladnije vreme, jer to znači da će godina biti plodna", rekao je Popadić i dodao da i naredne godine planira da pliva.

Tradicionalnu Bogojavljansku besedu ove godine održao je prezviter Aleksandar Jovanović.

Takmičenje je pratilo i kulturno-umetnički program, a glumac Milan Caci Mihailović je pročitao pobedničku pesmu konkursa za najlepšu Bogojavljansku pesmu.

Dužina staze na kojoj se pliva iznosi 33 metra, što simbolizuje 33 godina Hristovog života.

Svi plivači moraju imati obavljen lekarski pregled i ne smeju da budu mlađi od 18 godina.

Pravilo je da pobednik u takmičenju naredne dve godine ne može takmičarski da pliva za Časni krst, ali može revijalno.

Svetom liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine je obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici.

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska Srbije, Žandarmerija, SVIBOR i JP "Ada Ciganlija".

Tokom svečanosti, a i nakon nje, održano je tradicionalno saborno pogruženje, uranjanje i izranjanje iz vode koje vernicima predstavlja sećanje na momenat krštenja.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka.

Posle krštenja, prema predanju, sveti Jovan je video kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa, a taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika.