23. januar 2024 19:10

Tužilac na suđenju Veljku Belivuku: Tragovi krvi ubijenih muškaraca nađeni u garaži kuće u Ritopeku

Autor: Tanjug

podeli vest

Tužilac na suđenju Veljku Belivuku: Tragovi krvi ubijenih muškaraca nađeni u garaži kuće u Ritopeku

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iznošenjem pisanih dokaza, nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružje, otmice i silovanje.

U sudnici su danas prikazane i fotografije kuće u Ritopeku, odnosno garaže u kojoj su kako tvrdi tužilac, nađeni tragovi krvi ubijenih muškaraca. Tužilac je istakao da su u blinidranom automobilu "BMW", za koji su okrivljeni-saradnici rekli da je korišćen za ubistvo Milana Ljepoje, pronađeni otisci prstiju optuženog Miljkovića. Prikazane su i fotografije iz automehaničarske radionice optuženog Vladimira Dimitrijevića, na kojima se između ostalog, vidi i pištolj.

Tužilac je naglasio da su u metalnoj kutiji koja je bila u toj radionici, pronađeni tragovi kokaina, nakon čega je advokat Dejan Lazarević rekao da ništa ne znači to što su pronađeni tragovi kokaina, tvrdeći da se na 95 odsto novčanica u Srbiji nalaze tragovi te droge, zbog čega je predložio da se ispita i veštak.

U sudnici su prikazani izveštaji o prepoznavanju lica od strane oštećenog, kao i zapisnici o pretresanju prostorija koje su koristili optuženi. Branilac Mijata Simeunovića, Ivana Ostojić istakla je da u izveštajima o pretresu mesta boravišta nije pronađen predmet koji može da ukazuje na izvršenje nekog krivičnog dela. Advokat Živko Dedović, branilac Alekse Dunjića, je nakon predstavljanja zapisnika o pretresu stana u kojem je živeo njegov branjenik, naveo da je njemu na teret stavljeno da poseduje oružje koje je zapravo u vlasništvu njegovog oca i za koji ima dozvolu, zbog čega je pozvao tužilaštvo da odustane od gonjenja Dunjića za to krivično delo.

Dedović je takođe tražio da se izdvoji zapisnik o prepoznavanju Dunjića od strane oštećenog I.S, jer tvrdi da su osobe sa kojima je Dunjić bio u vrsti za prepoznavanje bile različite od Dunjića, odnsono da su znatno stariji ili mlađi od njega i mnogo mršaviji.

Tužilac sa druge strane tvrdi da pištolj koji je oduzet od Dunjića nije očev i da su tad bila dva pištolja, kao i da je oštećeni I.S. prepoznao Dunjića i na suđenju, što je Dedović negirao.

Miljković je rekao da prepoznavanje nije bilo po zakonu jer je, kako tvrdi, oštećeni I.S. priznao da su mu policajci pokazali fotografije pre izjave u tužilaštvu, dok bi po zakonu trebalo da bude obrnuto. Belivuk je predložio da se suoče oštećeni I.S. i okrivljeni saradnik Srđan Lalić jer je, kako tvrdi Belivuk, oštećeni rekao da ga je silovao Lalić. Tužilac je rekao da je zapisnikom o saslušanju Vojislava Đorđevića dokazano kako je izvršeno krivično delo na štetu I.S, kao i ko je od članova kriminalne grupe učestvovao i na koji način.

Đorđević od početka suđenja tvrdi da je on na saslušanju u policiji bio maltetiran, zbog čega je odbrana tražila da se taj dokaz izuzme iz predmeta. Prikazana je fotorafija na kojoj se nalaze Belivuk, njegova supruga i optuženi Slađana Sekulić i Vlada Geogrijev. Suđenje se nasatvlja u četvrtak.