7. januar 2023 13:51

Najsrećniji među hiljadama vernika dobili zlatnike iz česnice kod hrama Sv. Save

Izvor: TANJUG

podeli vest

Najsrećniji među hiljadama vernika dobili zlatnike iz česnice kod hrama Sv. Save

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Uz prisustvo više hiljada vernika danas je ispred hrama Svetog Save u Beogradu upriličeno tradicionalno lomljenje česnice, teške oko 250 kilograma i podeljene u 7.000 delova, u kojima su se nalazila 33 zlatnika.

U lomljenju i podeli česnice, pored predstavnika Udruženja pekara Srbije, učestvovala je i ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić. Ona je svima poželela srećan Božić i da ovoliko sreće i osmeha bude svakog dana, kao i da ovo bude godina porodice i uvećanja nataliteta.

 

"Veliki broj ljudi koji se ovde okupio i pre svega mnogo dece, predstavlja nemerljivu sreću i radost, pa na tome treba intenzivno raditi", rekla je Kisić za Tanjug. Kada su u pitanju sunarodnici na Kosovu i Metohiji, napomenula je da se nalaze na velikim iskušenjima i preprekama.

 

"Oni uspevaju da svemu tome odolevaju, ali im je neophodna naša velika podrška, što ćemo i nadalje činiti, jer su nam zaista na srcu", rekla je ministarka i posebne reči podrške poslala Stefanu i Milošu, koji su juče ranjeni u Gotovuši kod Štrpca nakon što je na nih pucano dok su nosili badnjak.

Predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica naglasio je da ova akcija praktično nije prekidana ni tokom koronavirusa, kada su putem medija u te dve godine takođe podeljena po 33 zlatnika. "Nastavili smo ovu lepu tradiciju, a uz česnicu tešku 250 kilograma podeljenu u 7.000 jufki, u kojima su bila 33 zlatnika, za mališane smo, pored ostalog, pripremili i 2.000 paketića i 1.000 balona", rekao je predstavnik srpskih pekara.

 

Dečak Miloš Ilić jedan je od onih koji su pronašli zlatnik, a posrećilo mu se iz prvog puta, s obzirom na to da dosad nikad nije prisustvovao lomljenju česnice. On je na plato Hrama Svetog Save došao sa ocem i bratom, a u porodičnom ambijentu, kako i dolikuje, provodi najradosniji hrišćanski praznik, koji ovog mališana čini veoma srećnim i za njega simbolizuje mir i složnost.

 

Pre lomljenja česnice, koju je napravila pekara AS braća Stanković, u Hramu Svetog Save Božićnu litrugiju služio je Vladika Stefan, zajedno sa beogradskim sveštenicima, takođe u prisustvu velikog broja vernika.