11. februar 2024 15:47

Mirković: U 10 gradova organizovana serija radionica digitalnog opismenjavanja starijih od 65 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirković: U 10 gradova organizovana serija radionica digitalnog opismenjavanja starijih od 65 godina

Foto: Shutterstock.com/Antonov Roman, ilustracija

BEOGRAD - Koordinator projketa za digitalno opismenjavanje starijih od 65 godina Ana Mirković najavila je danas da će u okviru ovog projekta biti održana serija radionica u deset gradova širom Srbije i da će one trajati do juna.

Mirković je za Tanjug navela da je ovo projekat delegacije Evropske unije u Srbiji i da je on osmišljen na osnovu istraživanja.

"Oni su krenuli od relevantnih pokazatelja koji ukazuju da mnogo manje naših starijih sugrađana koristi internet i svoje benefite društvenih mreža i interneta nego njihovih vršnjaka u Evropi", rekla je Mirković.

Ona je dodala da će radionice biti održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Šapcu,Somboru i Vršcu.

"Apelujemo na sve da se prijave. Kad se prijave mi evidentiramo iz kog su grada i uzmemo kontakt. Onda ih informišemo kada i gde će biti zapravo održano predavanje i radionica", pojasnila je ona i navela da će u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biti održano po šest radionica, dok će u ostalim gradovima biti održana po jedna.

Mirković je dodala da starije ljude zanima šta se dešava u životima njihove dece, pa da stoga žele da ih prate i na društvenim mrežama.

"Komunikacija, ta društvena podrška, zaista može da doprinese manjoj usamljenosti, osećaju samoće, pa ćemo pričati i o komunikacijskim platformama kao što je Viber, kao što je WhatsApp", rekla je ona.

Ona je istakla da će se na radionicama učiti i o drugim korisnim sadržajima koji će starijim sugrađanima znatno olakšati svakodnevno funkcionisanje.

"Na primer plaćanje računa, zatim zdravstveni parametri i merenje zdravstvenih parametara, aplikacije za kuvanje, brzi recepti, kako mogu da zapravo razmene to znanje i iskustvo. Pričaćemo o korišćenju e-uprave, da im damo mogućnost da čitaju različite portale", rekla je Mirković.

Njih će, kako je pojasnila Miroković, obučavati deset "digitalnih ambasadora".

"To su mladi ljudi u dvadesetim godinama i oni će obilaziti sve gradove i u interakciji sa našim starijim sugrađanima deliti svoja znanja sa mnogo strpljenja, empatije, razumevanja za određenu količinu i neznanja, i pitanja", rekla je ona.

Ona je dodala da će radionice trajati između dva i tri sata i da će se na njima raditi praktični radovi i vežbati veštine.

"Otvaramo nekom temom, onda se delimo u grupe u odnosu na to kolika je količina predznanja. Biće onih koji imaju telefone na dugmiće, pa će prvi put da vide smartfone. Biće onih koji misle da mnogo znaju, ali ovo su teme o kojima mogu mnogo da nauče", rekla je Mirković i dodala da će u grupama biti po 30 ljudi.

Mirković je navela i da su istraživanja pokazala da među starijom generacijom postoji veliki strah od novih tehnologija.

"Pošto o ovim temama uglavnom pričamo kada je neki problem, zavisnost, nasilje, krađa identiteta, onda je taj strah negde i opravdan", rekla je ona.

Mirković je istakla da se često dešava da se i u ovoj populaciji dese prevare.

"Zato što imamo ljude koji su navikli i živeli u nekom drugom vremenu i prosto nisu spremni da budu izmanipulisani. Kad im neko nešto traži, bilo to da je lični podatak, oni ga daju jer ne vide šta bi moglo da se desi, pa ćemo pričati o tim opasnostima", rekla je ona.