22. februar 2024 13:01

Roditelji Angeline Aćimović: Nismo iznenađeni što roditelji K.K. odbacuju krivicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Roditelji Angeline Aćimović: Nismo iznenađeni što roditelji K.K. odbacuju krivicu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Roditelji Angeline Aćimović, devojčice koja je posle masakra u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar preminula u bolnici nakon 12 dana borbe za život rekli su da nisu iznenađeni time što roditelji počinioca masovnog ubistva na sudu odbacuju krivicu, kao i da nisu dobili potrebna objašnjenja od njih.

Natalija Aćimović, majka preminule devojčice, rekla je u intervjuu za NIN da nisu iznenađeni činjenicom da su roditelji dečaka koji je počinio masakr, na početku sudskog procesa, odbacili krivicu i da od njih nisu dobili preko potrebna objašnjenja.

"Ništa drugo nismo očekivali, o ljudima valjda govore njihova dela", rekla je ona.

Otac Anđelko Aćimović naveo je u intervjuu da ne očekuju pravdu,

jer je ona s obzirom na zakonske regulative, kako je rekao, nedokučiva.

"Nas nikakve kazne ne mogu da zadovolje, niti da povrate našu decu. Svesni smo da ne možemo da dobijemo ono što zakon nije predvideo - mnogo strože kazne, međutim, nadamo se da će ovaj tragičan slučaj i oni koji su se kasnije desili pomeriti zakonsku granicu u pogledu odgovornosti maloletne dece za teška krivična dela", rekao je on.

Anđelko navodi da su svoju decu vaspitavali u duhu porodičnih vrednosti, kulture, sporta, a da su roditelji dečaka koji je počinio masakr očigledno učili nečemu drugom.

"Mi tu ne možemo više ništa osim da se molimo za njih, ako imamo snage, jer ne znaju šta rade. A sudije nek odluče šta će s njima", rekao je Aćimović.

Sa druge strane, Aćimović postavlja pitanje zašto niko iz škole porodicama ubijene dece nije objasnio šta nisu mogli ili umeli da prepoznaju u dečakovom ponašanju pre masakra.

"Da li je neko gurao pod tepih probleme ne sluteći nesagledive

posledice. Zašto i tom učeniku nisu pomogli oni kojima je to posao, mnogo pre nego što je u školu ušetao sa rancem punim oružja. Ako se to moglo, ne znam, pitam", naveo je Aćimović.

Otac podseća da su stručni saradnici iz škole bili novčano kažnjeni, ali smatra da je ta mera više služila da umiri javnost, nego što je bila adekvatna.

"Potrebno je tačno odrediti personalnu odgovornost, ne samo 'Ribnikara' kao škole. Ko je šta propustio, video i nije uradio. Sigurno se moglo primetiti da je bio čudan, ponekad asocijalan, zašto su njegova brojna odsustvovanja iz škole opravdana, zašto je prešao iz jednog razreda u drugi a da pritom nisu poštovana pravila, to je opet lična odgovornost... To sve treba ostaviti procesu koji traje, jer je nezahvalno govoriti da je taj i taj kriv", rekao je on.

Dodao je da moraju da se znaju uzroci i utvrdi odgovornost da se nešto slično više nikada ne bi ponovilo.

Sa tim je saglasna i majka devojčice Natalija Aćimović koja je istakla, da je jasno, iako nisu dobili potrebne odgovore, da neko mora da snosi odgovornost .

"Istina je da je bilo propusta, ali sam proces će pokazati ko će odgovarati za to i u kojoj meri, jer je svako na svom radnom mestu odgovoran za to što radi", rekla je ona.

Roditelji ne žele da se tragedija u kojoj je ubijeno devetoro dece i školski čuvar zaboravi i u svrhu očuvanja sećanja traže da se izgradi Memorijalni centar, a roditelji Angeline Aćimović kažu da je njihova najveća želja da to pitanje ne stvara podele u društvu i da bi mesto tragedije bilo jedino logično za memorijal.

Osim u školi, otac Anđelko se zalaže i za zajednički memorijalni kompleks koji bi objedinio stradanja u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni, ali i u Nišu.

"Ne možemo isticati samo jednu grupu žrtava, jer su podjednako svi nastradali - na isti način. To mesto treba da služi kao opomena i kao

tačka okupljanja na kojoj će se deca iz cele Srbije učiti nečemu dobrom", rekao je on.

Roditelji su naveli i da trenutno pripremaju izložbu haljina koje su urađene na osnovu Angelininih crteža.

"Te crteže Angelina je napravila kada je imala 10 godina i sada su dočekali svetlo dana", rekao je otac i dodao da se više od 40 kreatora javilo u želji da se ožive njeni dizajnerski radovi.

Oni su naveli i da će te haljine biti poklonjene drugaricama iz Angelininog razreda za maturu, devojčicama koje to sebi ne mogu da priušte kao i domovima za decu bez roditetalja.