23. februar 2024 14:09

Čačanskim prvacima podeljene knjige "Pažljivkova pravila u saobraćaju"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čačanskim prvacima podeljene knjige "Pažljivkova pravila u saobraćaju"

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ČAČAK - Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Čačka, organizovala je danas, za čačanske đake prvake, podelu knjiga "Pažljivkova pravila u saobraćaju" i predstavu "Pažljivko".

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović istakao je da će u narednim danima, preko lokalnih samouprava, svaki đak prvak u Srbiji dobiti besplatnu knjigu "Pažljivkova pravila u saobraćaju", koju je obezbedila Agencija.

Kako je objasnio, ta knjiga je edukativna knjiga namenjena đacima prvacima, na prvom mestu njima samima da nauče neke osnovne teme, kako da se bezbedno kreću od kuće do škole ali takođe.

"Knjiga je namenjena i učiteljima i učiteljicama, da imaju materijal kako bi radili sa decom o bezbednosti saobraćaja, ali je namenjena i njihovim roditeljima koji kroz ovu knjigu mogu zajedno sa decom da prolaze kroz situacije i da ih edukuju, kako da budu bezbedna u saobraćaju. Nacionalni cilj je da nijedno dete od 2030. godine ne izgubi život u saobraćajnim nezgodama i vizija nula stradale dece u saobraćaju jeste apsolutno naš prioritet", rekao je Stamatović.

Predstava "Pažljivko" je takođe edukativnog karaktera i obrađuje određene teme iz saobraćaja, između ostalog kako biti bezbedan na putu od kuće do škole, kako se bezbedno prevoziti u automobilu i kako i na koji način bezbedno voziti bicikl.

Član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Filip Kuzmanović rekao je da je predstava edukativnog karaktera i da će podsetiti decu o bezbednom učestvovanju u saobraćaju.

"Bitno je da često imate ovakve i slične kampanje, najviše posvećene deci jer su oni najranjivija grupa učesnika u saobraćaju i od malih nogu je bitno učvršćivati njihove bezbedne stavove o bezbednom učestvovanju u saobraćaju", rekao je on.

Zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić kazao je da je bezbednost u saobraćaju, naročito najosetljivijih kategorija, poput dece, vrlo bitna i da je grad Čačak preko lokalnog Saveta za bezbednost već nekoliko godina unazad uključen u tu akciju.

"Nastavićemo i dalje da pomažemo na svaki mogući način kako bi smanjili broj dece koja nastradaju u saobraćajnim nesrećama, da dođemo na nultu toleranciju za nekoliko godina i verujem da ćemo uz pomoć stručnih osoba uspeti u tome", rekao je Milić.

Prema njegovim rečima ovakvi skupovi i edukativne predstave vrlo su bitni kako bi se deca bolje snalazila u saobraćaju i kako bi se izbegli neželjeni događaji.

"Naravno na savesti je i vozačima, pogotovo mlađim vozačima, da povedu računa o tim najosetljivijim grupama kako bi što manje imali takvih problema. Nama je cilj da sveukupan broj nesreća smanjimo za 50 odsto i verujem da ćemo u tome uspeti", naglasio je on.

Kada su u pitanju statistika i stanje bezbednosti u saobraćaju na prostoru Republike Srbije, Stamatović ističe da je ovogodišnja situacija nešto nepovoljnija u odnosu na isti period lane, tačnije zabeležen je veći broj smrtno stradalih.

Kako je rekao najčešći uzrok stradanja u saobraćajnim nezgodama jesu nepoštovanje propisane brzine kretanja, odnosno prekoračenje dozvoljene brzine kretanja i vožnja pod dejstvom alkohola.

"To su dva najveća uzroka nastanka samih saobraćajnih nezgoda u Srbiji u prethodnom periodu, a ono na šta svakako apelujemo svim građanima jeste da koriste sigurnosni pojas, kako na prednjem tako i na zadnjem sedištu, jer je taj pojas napravljen da zaštiti putnike i vozača u slučaju saobraćajne nezgode. Pojas neće sprečiti nastanak nezgode ali značajno smanjuje njihove posledice i zbog toga nam je jako bitno da se upotrebljava, kako na prednjem tako i na zadnjem sedištu", istakao je Stamatović.

Statistika saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada na Moravi varira i ne mogu se izvući neka predviđanja, kaže Kuzmanović, ali naglašava da je u prethodnoj godini bilo manje saobraćajnih nezgoda sa teško povređenim i poginulim licima.