7. mart 2024 11:33

Prosvetni radnici u Kosovskoj Mitrovici bezuspešno čekali da podignu plate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prosvetni radnici u Kosovskoj Mitrovici bezuspešno čekali da podignu plate

Foto: Tanjug video/TV MOST

KOSOVSKA MITROVICA  - Prosvetni radnici, njih oko 300, čekali su danas u redu ispred banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici kako bi podigli plate koje su im u sredu uplaćene na račune, ali zbog odluke tzv. CBK da ukine dinarski promet sa centralnom Srbijom, dinara ni danas nije bilo.

Profesor Aleksandar Janićijević izjavio je da on i njegove kolege ne žele da svoje vreme troše na čekanju u redovima, već na vaspitavanje dece.

"Ne želimo da trošimo svoje vreme čekajući u redovima za zarađeni novac, već želimo da svoju energiju i vreme trošimo na vaspitanje generacija , kao što smo to radili, ja lično, više od 30 godina", rekao je Aleksandar Janićijević.

Prosvetni radnik, Snežana Vulićević je izjavila da je ovo druga plata koju ne mogu da podignu u Kosovskoj Mitrovici, zbog neshvatljive odluke prištinskih vlasti i dodala da se čitava situacija odražava na svakodnevni život.

"Ovi redovi su danas naša svakodnevnica, prosto nismo u mogućnosti kada dođemo na red podignemo celokupni iznos zarađene plate. Sve se ovo odrazilo na svakodnevni život, sve je teže da se izmire računi, da se kupe namirnice, a ponestaje i sredstava za higijenu u školama", rekla je Snežana Vulićević.

Katarina Petronijević je poručila predstavnicima međunarodne zajednice da pogledaju i poslušaju ovaj, kako je rekla, napaćeni narod kome je u ovoj situaciji pomoć najpotrebnija.

"Samo ja radim u porodici, pitam se kako da izdržavam celu porodicu, kako otići po taj zarađeni novac. Mi moramo da prelazimo prelaz da bi otišli u nama najbližu Rašku da podignemo novac, jako je teško i na prelazu se čeka", rekla je ona.

U banci Poštanska štedionica iz zaliha se isplaćuje ograničena suma od 10.000 dinara.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a vlasti u Prištini su prethodno u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranile transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.