14. mart 2024 17:28

Danijel Koletić: 21. Međunarodna PRO PR konferencija za odnose sa javnošću okupila više od 200 stručnjaka iz 16 država

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danijel Koletić: 21. Međunarodna PRO PR konferencija za odnose sa javnošću okupila više od 200 stručnjaka iz 16 država

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - U Beogradu je danas svečano otvorena 21. Međunarodna PRO PR konferencija za odnose sa javnošću, koja je okupila više od 200 stručnjaka iz 16 država sveta, uključujući predsednike dva svetska udruženja koja se bave komunikacijama u biznisu, politici, državnoj upravi, medijima i kulturi.

Predsednik Organizacionog odbora "PRO PR Konferencije" Danijel Koletić rekao je za Tanjug da je u pitanju vodeća konferencija za odnose sa javnošću u jugoistočnoj Evropi, na kojoj će se govoriti o svim izazovima današnjice.

"Bez obzira na digitalnu komunikaciju, danas nijedna kompanija ne može da bude bez odnosa sa javnošću. To je funkcija menadžmenta koja definiše strategije, a komunikacione strategije utiču na ono što se ne kupuje nego stvara, a to je reputacija. Reputacija ima uticaj na profit i ima uticaj na vrednost na berzi, na deonice kompanije. Zato, moramo neprestano da učimo i zato smo ovde", rekao je Koletić.

On kaže da je moto ovogodišnje konferencije "Novi smerovi, novi izazovi" i dodaje da taj, specijalizovani događaj za lidere u komunikaciji više od dve decenije povezuje stručnjake iz oblasti odnosa sa javnošću u regionu i spaja ih sa Evropom i svetom.

"Govorićemo o temama i izazovima, ne samo veštačke inteligencije, kibernetičke sigurnosti, nego i o položaju medija danas u odnosu na PR, ali i o brendovima i PR-u. Svako će moći nešto da pronađe za sebe u ovogodišnjem programu", istakao je Koletić.

Napomenuo je da se na konferenciji tradicionlano dodeljuju i priznanja od kojih je "ProPR Global Votes" jedino priznanje na svetu koje priznaju četiri svetska udruženja iz oblasti odnosa sa javnošću.

"Ove godine imamo 25 dobitnika iz 15 država, a posebne nagrade dodeljene su Srbiji. 'Transparensi Awards' ove godine dobila je Nacionalna Akademija za javnu upravu. Nakon analize, utvrđeno je da je ona najbolji edukacioni centar za javnu upravu", naveo je Koletić.

Podsetio je da je Srbija za svoje gradove dobila nekoliko priznanja "Vision City" koja, kako je rekao, Srbiji donose pozitivan publicitet i svetu šalju pozitivnu sliku koja može da pruvuče milione turista.

Predsednik i direktor Udruženja za odnose s javnošću i komunikacije iz Londona (PRCA-Public Relations and Communications Association) Džejms Hjuz rekao je za Tanjug da su ovakve konferencije veoma važne.

"Ja sam nov u ovoj ulozi i mislim da je ovo zaista odličan način da čujem različite perspektive o PR-u, da upoznam mnogo novih ljudi i budem deo tog sveta PR-a i komunikacione industrije", rekao je Hjus, čije je udruženje je jedno od dva vodeća svetska udruženja u oblasti odnosa sa javnošću.

Generalna direktorka odeljenja za odnose sa javnošću elektrane "Tabriz" iz Irana Mina Nazari kaže da je prisustvovala mnogim konferencijama koje se bave odnosima sa javnošću i oblasti komunikacije širom sveta, a da je na ovom događaju prvi put.

"Ova konferencija je zaista visoko rangirana i stručnjacima iz celog sveta može da pomogne da unaprede svoju karijeru zato što delimo znanje jedni sa drugima", rekla je za Tanjug Nazari.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić rekao je da je "PRO PR" jedna od najuglednijih regionalnih konferencija koja za Beograd ima veliki značaj.

"Sama činjenica da je okupila predstavnike iz 16 zemalja i više od 200 učesnika je sama po sebi značajna. Činjenica da je Beograd centar jednog takvog dešavanja opet je jedan kompliment za našu stručnost i za naš odnos prema PR-u, prema informisanju i prema komunikaciji s javnošću", naveo je Miletić.

Konferencija se održava od 14. do 17. marta, a u tom periodu biće održana 22 predavanja i dva panela sa 14 panelista.

Kao i prethodnih godina organizatori konferencije omogućili su besplatno učešće za 50 studenata sa četiri fakulteta - Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.