15. mart 2024 12:38

Potpisan sporazum o saradnji između beogradskog i nemačkog Tehničkog univerziteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan sporazum o saradnji između beogradskog i nemačkog Tehničkog univerziteta

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić potpisao je danas s rektorom Tehničkog univerziteta u Ingolštatu, Valterom Šoberom, sporazum o saradnji dve institucije u oblasti Erasmus+ programa.

Prilikom potpisivanja ovog sporazuma pod nazivom "Erasmus+Programme Bilateral Inter-Institutional Agreement", dodeljene su i zahvalnice predsedniku Vlade Bavarske Markusu Zederu.

Đokić je nakon potpisivanja rekao da je Univerzitet u Beogradu potpisao više od 60 bilateralnih programa u Nemačkoj, od čega sedam sa institucijama iz Bavarske.

"Ova vrsta sinergije može biti od velike koristi i jednoj i drugoj strani. U poslednjih osam godina imali smo preko 1.200 mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja u oba pravca. Možemo biti ponosni na rezultat, ali ostajemo ambiciozni", rekao je Đokić.

Dodao je da se i ubuduće očekuje podrška Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija u realizaciji aktivnosti.

"Zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći da studenti, ali i mi profesori budemo spremni za sve mogućnosti, izazove i zahteve u svojoj društvenoj i radnoj sredini. Uzimajući u obzir činjenicu da je u prethodnom periodu UB ostvario mnoge značajne kontakte i ostvario čvrste veze sa nemačkim visokoškolskim institucijama uručujem zahvalnicu UB Markusu Zederu za značajan doprinos utvrđivanju sadašnje i omogućivanju proširivanja okvira buduće saradnje", rekao je Đokić.

 

Zeder je istakao da je ovo njegova prva poseta Beogradu, ali posebno značajna jer je jedan od njegovih velikih prethodnika Franc Jozef Štraus tri puta boravio ovde i tada inicirao vrlo tesnu saradnju između Bavarske i Srbije.

"Mislim da je ta saradnja danas značajnija nego ikada pre, zato što želimo da podržimo Srbiju na putu ka EU, porodici koja garantuje bezbednost i stabilnost, ali i slobodu istraživanja između Univerziteta. To je najbolji način putem nauke i istraživanja da ostvarimo ekonomski prosperitet i stabilnost", rekao je Zeder.

On je rekao da Bavarska investira 5,5 milijardi evra samo u oblast visoke tehnologije, i da investira više sredstava u veštačku inteligenciju od pojedinih zemalja EU.

"Investiramo u biotehnologiju, robotiku, automatizaciju, osnivamo velike istraživačke centre pri našim univerzitetima kako bismo vršili istraživanja na naučnim institutima i to transferisali u privredu. Nauka i istraživanje moraju imati ekonomsku svrhu i to je put kako možemo sa međunarodnim partnerima, kao što su SAD i Kina, biti uspešni partneri", rekao je Zeder.

Rekao je da se nauka podstiče uzajamno i da ga posebno raduje što istorijski, ali ujedno i savremeni Univerzitet u Beogradu, zasniva saradnju sa Tehničkim univerzitetom u Ingloštatu.

Valter Šober je rekao da dva Univerziteta imaju niz elemenata u istoriji, ali i u sadašnjosti koji ih povezuju.

"Beogad je 1808. osnovao veliki Licej tako da se naša dva grada nadovezuju na dugu istoriju akademskih sedišta. Ingolštat je danas veliki industrijski grad posebno u oblasti automobilske i avio-industrije, a Beograd u oblasti metaloprerađivačke i elektronske industrije. Naše težište je na inženjerskim naukama elektrotehnike i informacionih tehnologija i vi u oblasti IT, saobraćaja i drugih elektrotehničkih oblasti imate dodirne tačke sa nama", rekao je Šober.

Rekao je da Univerzitet u Ingolštatu spada u vodeće tehničke univerzitete i uvek se nalaze na prvom mestu kada se dodeljuju subvencije ministarstava u oblasti istraživanja i razvoja.

"Imamo 120 naučnika, i trenutno činimo četiri bavarska čvorišta za veštačku inteligenciju, imamo tri profesora koji su doktorirali u toj oblasti u protekle tri godine. Intenzivno se bavimo autonomnom vožnjom i vazduhoplovima. Pored sporazuma Erazmus kao političkog znaka, profesori naših Univerziteta su već razvili neke inicijalne ideje za kooperaciju i razmenu", rekao je Šober.

Potpisivanju su prisustvovali i ministri Vlade Srbije - ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jasna Begović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad.

Erazmus je program razmene studenata Evropske unije osnovan 1987. godine, a Erazmus+ je novi program koji kombinuje sve trenutne šeme EU za obrazovanje, obuku, omladinu i sport, a koji je započet u januaru 2014.

Cilj Erazmus+ programa je da doprinese evropskoj Strategiji 2020 za rast, radna mesta, socijalnu jednakost i priključivanje, kao i ciljevima ET 2020, strateškim okvirima Evropske unije za obrazovanje i obuku.

Takođe, promoviše održivi razvoj svojih partnera u oblasti visokog obrazovanja i da doprinese ostvarivanju ciljeva Strategije za mlade EU.