18. mart 2024 12:01

Manifestacija "Alonov žuti klavir" organizovana u znak podrške izraelsko-srpskom pijanisti koga je oteo Hamas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manifestacija "Alonov žuti klavir" organizovana u znak podrške izraelsko-srpskom pijanisti koga je oteo Hamas

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Manifestacija pod nazivom "Alonov žuti klavir" organizovana je danas u Palati Srbija u znak podrške mladom izraelsko-srpskom pijanisti Alonu Ohelu, koga su pripadnici Hamasa kidnapovali na muzičkom festivalu Nova u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Okupljane su pozdravili izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan i majka otetog mladića Idit Ohel, koji su prisutnima izrazili zahvalnost na podršci koju pružaju.

Vilan je istakao da je veoma ponosan zbog što se "Alanov žuti klavir" svira u Beogradu, a prethodno se svirao u Novom Sadu i juče u Kragujevcu.

"Danas smo u ovoj lepoj Palati Srbije i želim da se zahvalim Vladi i narodu Srbije na podršci. Želim da se zahvalim svima koji su došli da pruže podršku porodici i drugim žrtvama, kojima želimo bez povratak kući", poručio je Vilan.

Majka otetog mladića Idit Ohel istkakla je da su doživeli nešto što nikad nisu ni pomislili da bi mogli i zahvalila se ambasadi Izraela na svemu što radi povodom ovog slučaja.

"Od tog dana mi nemamo nijednu informaciju o njemu, osim video snimka koji nam je poslat iz medija, tako da znamo da je živ otet", rekla je Ohel.

Istakla je da im nadu daje i podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

"Imamo posebnu vezu sa Srbijom. Moji baba i deda su rođeni ovde. Moji roditelji su ovde i dolazili su često jer ovde imamo familiju", kazala je Ohel.

Dodala je da njen sin od devete godine svira klavir, klasičnu i džez muziku i da je to deo njega.

"Verujem da svirajući klavir možemo da dopremo do njega i da ta energija ide ka njemu. Muzika je internacionalni jezik, nije bitno ko ste. Onaj ko svira klavir sa Alonom je i on nikad nije sam, jer je u mislim svih nas", poručila je majka.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da je jako teško govoriti o pravnim normama nakon emotivnog govora majke.

"Međunarodno pravo služi da se zaštite civili i porodice. Uzimanje civila i otmica na festivalu je ratni zločin", kazao je Vujić.

Kako je naveo, Izrael je demokratska država koja ima kontrolu nad svojim sistemom i vojskom.

"Tu je velika razlika između države koja ima pravne norme od nečeg što je otimanje ljudi. Nažalost i Beograd je bio svedok uzimanja talaca u Drugom svetskom ratu gde su služili za kažnjavanje. Ovakav način međunarodno pravo ne dozvoljava, a rat ne može biti izgovor", poručio je Vujić.

Istakao je da smo dužni da se sećamo Alona.

"Ne zaboravimo ni velike žrtve jevrejskog stanovništva u Srbiji, ali isto tako koje je našoj kulturi donelo velike napretke", rekao je Vujić.

Postupak Alona da uđe u srpsko državljanstvo, prema njegovim rečima, je odraz poštovanja prema Srbiji i sećanju na pretke.

"Ja se iskreno nadam da ćemo uskoro čuti Alona ovde. Igrom slučaja ovde su prostorije u kojima mu je odobreno državljanstvo", kazao je Vujić.

Na "Alonovom žutom klaviru" nastupili su pijanista i kompozitor Aleksandar Simić sa svojim ansamblom "Serafimi" i Ognjen Vuković iz Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović".