20. mart 2024 14:23

Srpska deca iz rasejanja ovog leta dolaze u Tršić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpska deca iz rasejanja ovog leta dolaze u Tršić

Foto: TANJUG/DUŠKO VUKAJLOVIĆ

LOZNICA - Rukovodstvo opštine Loznica najavilo je danas da će konkurisati za organizaciju tematskog letnjeg kampa za decu iz dijaspore u Tršiću, gde će mališani iz srpskog rasejanja moći da nauče više o svojom nacionalnom i kulturnom identitetu.

Kako je saopšteno iz Kabineta ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženog sa oblast odnosa sa dijasporom, Đorđa Milićevića, on je na tu temu u Loznici razgovarao sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i njegovim saradnicima.

"Deca srpskog porekla iz cele Evrope maternji jezik i ćirilično pismo ovog leta moći će da uče i usavrše upravo u rodnom kraju tvorca srpske azbuke Vuka Karadžića – u Tršiću kod Loznice", navodi se u saopštenju.

Ceo projekat organizacije letnjih kampova za mlade iz dijaspore finansira Vlada Republike Srbije, preko Kabineta ministra Milićevića, a očekuje se učešće najmanje 40 lokalnih samouprava iz cele Srbije.

Cilj je da ukampovima tokom ovog leta boravi najmanje 10.000 mališana iz dijaspore i regiona.

Ministar je najavio i konkurs namenjen udruženjima i NVO, kojim će biti omogućena finansijska podrška za opremanje kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova, biblioteka i dopunskih škola širom srpske dijaspore, dodaje se u saopštenju.