21. mart 2024 11:51

Nikola Kusovac: Poštenog nalazača nagraditi kako bi umetnine ostale u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Kusovac: Poštenog nalazača nagraditi kako bi umetnine ostale u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Istoričar umetnosti Nikola Kusovac izjavio je danas, povodom hapšenja osam osoba zbog krađe 43.000 državnih ordena iz Palate "Srbija", da je neophodno uspostaviti sistem vrednosti u zemlji koji će poštene nalazače nagraditi kako bi umetnine i predmeti ostali u zemlji.

On je za Tanjug rekao da će umetnine i predmeti otići tamo gde je tržište bolje organizovano i gde je bolja ponuda, zbog čega je neophodno da Srbija nudi najbolje cene za svoje stvari i da na najbolji način nagradi poštene nalazače, pretpostavljajući da su oni koji poseduju taj materijal pošteno došli do njega nasleđem od svojih predaka.

"Niko neće ići da za dinar više proda, ako ste približno odredili poštenu nagradu poštenom nalazaču. Ako tu poštenu nagradu odredimo kako valja, ova pitanja će biti bespredmetna, a mi nećemo morati da brinemo o svojoj zaoštavštini, od ordena do onoga što se iskopa iz zemlje. Poštenom nalazaču poštena nagrada i rešili ste problem", kaže Kusovac.

Kako je naveo, ukoliko se u nekoj od aukcijskih kuća u Beču, Gracu ili bilo kom drugom gradu nudi bolja cena za neku umetnine, pronalazač će otići tamo, jer se, napominje on, ne može konkurisati ukoliko nije uspostavljena adekvatna nagrada za onoga ko nešto poseduje.

"Ima i onih koji poklanjaju, kada je reč o najboljem materijalu koji se čuva u muzeju u kom sam ja radio, to je ono što je dobijano poklonom. To ne sme da vas zavara da se opustite pa da više ne brinete o onome što imate i da ne pokušavate da nađete meru kojom bi obezbedili da vam materijal ne izlazi iz zemlje", napomenuo je Kusovac.

Ukazao je da se mora naći mera za onoga koji nešto poseduje kako bi on bio zadovoljan ponudom koja mu je data u zemlji gde taj predmet najviše vredi i dodao da, ako je reč o nečemu što potiče iz srpske kulturne baštine, onda to najviše vredi u Srbiji.