24. mart 2024 19:28

Moma Jakovljević: Sve službe i bolnice bile su na visini zadatka za vreme bombardovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Moma Jakovljević: Sve službe i bolnice bile su na visini zadatka za vreme bombardovanja

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Hirurg i zamenik direktora bolnice "Dr Dragiša Mišović", Moma Jakovljević izjavio je danas, povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ 24. marta 1999. godine, da je za vreme bombardovanja bolnica radila dan i noć i neprekidno dežurala kao i sve druge bolnice, istakavši da su i komunalne službe, vatrogasne službe, policija, kao i bolnice u tim momentima bile na visini zadatka.

"Ostala mi je slika, kada su pogodili porodilište, jedna kolona majki sa novorođenim bebama. Bilo je dosta dobro to organizovano, hitne pomoći iz grada voze u druge bolnice, žene od povrede stakla krvavih lica, posekotine, ostala je ta ružna slika. Ispred bolnice, pošto je blizu kasarna, su bili kordoni sa vojnicima. Pogođeno je sedam vojnika koji su umirali, sprženi od bombi. Toga se sećam, bilo ne ponovilo se", istakao je on za Tanjug i dodao da iako vremenom sve bledi, negde u glavi ostanu jasna sećanja.

Jakovljević kaže da na hirurgiji za vreme bombardovanja lekari nisu strahovali za sopstvene živote, kao ni za živote pacijenata, ali je napomenuo da je moralo brže da se reaguje jer su bile u pitanju ratne povrede koje su teže i zahtevaju hitnu reakciju.

"Navikli smo na požare, zemljotrese, u mom domenu se navikne čovek da gleda kako se umire, kako se rađa, kako iz mrtvih već otpisan čovek ostane živ i obrnuto", rekao je hirurg i dodao da nakon svega nije bilo teško vratiti se na posao.