7. april 2024 14:19

Dalibor Nakić: Položaj romske zajednice u Srbiji iz godine u godinu sve bolji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dalibor Nakić: Položaj romske zajednice u Srbiji iz godine u godinu sve bolji

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine u Srbiji Dalibor Nakić izjavio je povodom Međunarodnog dana Roma koji se sutra obeležava, da se položaj romske zajednice u našoj zemlji iz godine u godinu unapređuje i konstatovao da Romi u Srbiji žive bolje nego Romi u zemljama Evrope i regiona.

"Svakako da veliki uticaj na takvu činjenicu ima delovanje naše države. Problemima Roma se pristupa na jedan strateški način. Mi imamo strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koju je usvojila Vlada Republike Srbije za period od 2022. do 2030. Sva ministarstva su uključena, problemi se rešavaju koordinisano. Nacionalni savet Romske nacionalne manjine je jedan od glavnih partnera ministarstva i Vlade, kada je reč o implementaciji strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja", rekao je Nakić za Tanjug.

Što se tiče položaja Roma u svetu, Nakić objašnjava da se svuda susreću sa sličnim problemima, ali iz svog iskustva konstatuje da Romi u Srbiji žive mnogo bolje nego Romi u zemljama regiona i Evrope.

"Mi ovde u Srbiji imamo afirmativne mere, koje praktično nijedna romska zajednica u drugim zemljama nema. To su mere iz oblasti obrazovanja koje su za nas jako važne, pre svega mislim na stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata. Zatim afirmativni upis za romske učenike u srednje škole ili na fakultete i olakšan pristup učeničkim i studentskim domovima", rekao je on.

Čitav taj set afirmativnih mera dao je veoma dobre rezultate, istakao je on i dodao da danas postoji čitava plejada mladih, obrazovanih Roma, koji su već završili srednje škole i fakultete.

"Mnogi su već pronašli posao, nekima treba pomoći da pronađu posao, ali je činjenica da se taj točak inkluzije Roma snažno zavrteo i ide u jednom dobrom pravcu", ocenio je Nakić.

Proces integracije Roma, dodaje on, može biti uspešan samo ukoliko se u njega uključe Romi i istakao je da je za napredak integracije zaslužno to što se, kako kaže, politika više ne formira za Rome, već se politika kreira sa Romima.

"Mi smo uključeni u sve sfere društva, imamo naše predstavnike na lokalnom nivou, u lokalnim skupštinama, naši Romi su većnici u određenim gradovima. Imamo Rome koji su direktori, imamo jako obrazovane Rome koji rade u svim profesijama, vidljivi smo na svakom koraku, imamo Rome lekare, profesore. Želimo da promenimo narativ o romskoj zajednici koji još uvek vlada, da većina Roma živi u nehigijenskim naseljima i slično", rekao je Nakić.

Dodao je da je većina Roma integrisana, da žive normalnim životom, koji je dostojan svakog građanina i poručio da Romi koji su integrisani moraju da se fokusiraju da zajedno u saradnji sa državom i sa međunarodnim partnerima pokušaju da pomognu najsiromašnijim slojevima stanovništva, u koji, kako navodi, spadaju i Romi.

Nakić je naveo da među visokoobrazovanim Romima ima dosta devojaka i žena.

"Znamo da su žene bile posebno ugrožena kategorija stanovništva, pogotovo žene Romkinje, koje su bile višestruko diskriminisane. Znatno se pomera granica stupanja u brak mladih devojaka, što sve utiče na to da mi imamo iz dana u dan, iz godine u godinu, jedno zaista prosperitetno društvo", rekao je Nakić.

Ukazao je da je romska zajednica najmlađa populacija u Srbiji, po proseku godina, navevši da Romi žele da se na njih gleda kao na potencijal koji hoće da da svoj doprinos ekonomskom napretku Srbije.

"Mi smo svesni činjenice, da što je naša zemlja ekonomski jača i politički stabilnija, to će moći više da uradi u napretku, kako životnog standarda, tako i napretku prava svih građana pa i građana romske nacionalnosti", naveo je Nakić.

Ono što je takođe pohvalno reći, dodaje on, jeste da postoje i brojni programi stažiranja koji pružaju priliku mladim Romima da se dokažu u struci i da pokažu sve potencijale koje poseduju.

Naveo je diskriminacija ipak još uvek prisutna u našem društvu, ali dodaje da raduje to što je socijalna distanca između Roma i ostalog stanovništva iz godine u godinu sve manja.

"Mislim da nam mediji tu mogu dosta pomoći, da razviju taj narativ o Romima kao korisnim članovima društva, koji mogu da daju svoj doprinos napretku naše zemlje i da se ta slika u celom društvu što se tiče Roma popravi", rekao je Nakić.

Naveo je da postoje problemi u oblasti stanovanja, pre svega zbog mnogo nehigijenskih naselja, istakavši da je problem sa kojim država treba da se uhvati u koštac.

Kao primer rešavanja tih problema naveo je realizaciju projekta koji je finansiran od strane Evropske unije, koji se odnosi na socijalno stanovanje i aktivnu inkluziju.

"Tako da sam imao priliku i čast da prisustvujem svečanoj ceremoniji dodeli ključeva novih stanova Romima u više gradova u Srbiji. U Vrnjačkoj banji, Svilajncu, Čačku, Šapcu, Loznici, Ljuboviji... To su ti jako dobri primeri, gde se na sistematski način rešava pitanje Roma. Ali ne samo da im se pomože da obezbede krov nad glavom, već su tu i mere aktivne inkluzij,e koje im pomažu da se zaposle, da započnu svoj biznis, koje pomažu deci da se što bolje integrišu u obrazovne ustanove", rekao je Nakić.

Kada je reč o Romima van Srbije, on procenjuje da između 10 i 12 miliona Roma živi u Evropi i podseća da su oni najveća etnička manjina u Evropi.

"Evropska Unija je jedan od najvećih donatora, kada je reč o programima koji se tiče integracije Roma. Mi smo jako zahvalni EU na sredstvima koje izdvajaju da se unapredi položaj Roma. A ono što nas kao romsku zajednicu takođe posebno raduje to je činjenica da se određeni broj Roma koji su živeli i radili u inostranstvu polako vraća u našu zemlju, Srbiju. Ovde pronalaze posao, ovde pronalaze egzistenciju i vide dobro mesto za podizanje svoje dece", rekao je Nakić.

Naveo je da je to nova situacija, koja nije postojala pre deset godina, a na koju je, kako kaže uticala činjenica da Srbija ekonomski napreduje i da se otvaraju brojna radna mesta.

"Smatramo da u današnjem svetu, kada su ljudi najveći resurs, kada nedostaje radne snage, mi Romi možemo da budemo upravo ta radna snaga koja će pomoći da se nadomesti nedostatak", zaključio je Nakić.