15. april 2024 11:25

Nataša Stanisavljević: Od danas dodatna poštanska markica "Krov2024" za pomoć izbeglicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević: Od danas dodatna poštanska markica "Krov2024" za pomoć izbeglicama

Foto: TANJUG/KIRS/ Dragan Kujundžić

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je danas na predstavljanju dodatne poštanske markice "Krov2024" da je cilj da se od njene kupovine obezbede sredstva za rešavanje stambenog pitanja za sedam porodica.

Ona je rekla da će ta markica moći da se kupi od danas do Vaskrsa.

Stanisavljevićeva je rekla da je humanitarna akcija "Krov" za pomoć interno raseljenim licima za kupovinu seoskih kuća pokrenuta 2010. godine i da je za 14 godina u okviru ove akcije kupljeno 125 kuća i time rešeno stambeno pitanje za isti broj porodica.

"Prošle godine je sakupljeno skoro 11 miliona dinara i kupljeno pet seoskih domaćinstava i time je pet porodica zbrinuto. Danas počinje emitovanje poštanske markice u tiražu od milion i po primeraka. Ona košta 10 dinara i kupuje se uz obaveznu poštansku markicu. Naš cilj je da ove godine prikupimo dovoljno sredstava da obezbedimo krov nad glavom za sedam porodica", rekla je Stanisalvjevićeva.

Ona je pozvala sve, koji su u mogućnosti, da kupe ovu markicu, jer će time omogućiti da porodice koje nemaju kuću dobiju.

"Omogućavamo ljudima novi početak i ono što je najvažnije krov nad glavom. Zahvalnost i Ministarstvu finansija, jer i na njihovu inicijativu, pored naše, uz saradnju sa Poštom Srbije počinje danas emitovanje ove poštanske markice", dodala je ona.

Stanisavljevićeva i Đorđević su zalepili poštansku markicu "Krov2024" na razglednice i simbolično poslali izbegličkoj porodici Brkić iz Loznice, koja je jedna od porodica koja je zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji rešila svoje stambeno pitanje.

Direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević je rekao danas da ima čast da predstavi dodatnu poštansku markicu "Krov2024", koja je na inicijativu Komesarijata za izbeglice i migracije pokrenuta.

On je dodao da je zajedno da komesarkom Natašom Stanisavljević sarađivao i ranije i da je uvek jedna od važnijih tema bila briga o izbeglicama i pitanje migracija.

"To pitanje je nažalost, posledica najčešće nemilih događaja, koji su se dešavali. Mi, kao država Srbija i Komesarijat u čijoj je to nadležnosti želimo da pomognemo ljudima koji su izgubili svoj dom. I upravo na inicijativu Komesarijata je i pokrenuta dodatna dopunska poštanska markica koja treba da pomogne. Zajedno sa Vladom Srbije, Komesarijatom, Poštom Srbije želimo da predočimo sve probleme sa kojima se i dan danas suočavaju oni koji su žrtve ovih migracija", rekao je Đorđević.

On je dodao da najveću sigurnost pruža to kada znamo da imamo krov nad glavom.

"Zato mislim da simbolično i jeste dobijen naziv 'Krov', jer svaka ova poštanska markica znači jedan deo tog krova, koji će pružiti sigurnost i omogućiti nekoj porodici da dobije dom", dodao je direktor Pošte.

On je podsetio da je nedavno prezentovana i poštanska markica EXPO2027, koja će moći da se kupi do samog održavanja Ekspa- 2027. godine.