26. april 2024 16:01

Ove godine neradni dani od 1. do 6. maja, spojeni praznik rada i Uskrs

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ove godine neradni dani od 1. do 6. maja, spojeni praznik rada i Uskrs

Foto: Shutterstock.com/CornelPutan, ilustracija

BEOGRAD - Građani Srbije za prvomajske praznike i Uskrs imaće mini odmor, jer mnogi neće raditi od 1. do 6. maja.

Neradni dani za Međunarodni praznik rada biće 1. i 2. maj, a na to se ove godine nadovezuju i uskršnji praznici za vernike pravoslavne veroispovesti, jer se Uskrs obeležava od 3. maja, kada je Veliki petak do 6. maja, drugog dana Uskrsa.

Osim neradnih dana za Uskrs, do kraja godine zaposleni će imati prava na još jedan slobodni dan 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a pada u ponedeljak.

Pravoslavni vernici takođe imaju pravo za slobodan dan kada obeležavaju krsnu slavu.

Katolički hrišćani Uskrs su slavili od 29. marta. Pored uskršnjih praznika, neradan dan za njih je i 25. decembar, kada obeležavaju Božić.

Ukoliko jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, ali se to ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici, osim u slučaju Uskrsa, koji se uvek proslavlja u nedelju.

Pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Prema godišnjem kalendaru državnih i verskih praznika, Dan pobede, 9. maj se obeležava radno, dok je 16. jun Prvi dan Kurbanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice neradan dan.

Vidovdan, 28. juna obeležava se radno, dok Jom Kipur za pripadnike jevrejske zajednice obeležava se 12. oktobra i neradni je dan.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležava se radno 21. oktobra, a Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se 11. novembra i neradni je dan.

U 2024. godini ima ukupno 12 neradnih dana, od kojih je pet već iskorišćeno.

Za Novu godinu je praznovano 1. i 2. januara, za Božić 7. januara, a još dva slobodna dana bila su za Sretenje - 15. i 16. februara.

Dva praznika - Dan rada i Uskrs bili su spojeni poslednji put 2021. godine, kada je Veliki petak bio 30. aprila, Praznik rada u subotu 1. maja, kao i Velika subota, a Vaskrs se proslavljao 2. i 3 maja.

Što se tiče učenika, za njih prolećni raspust počinje od danas, a u klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.

Prolećni raspust obuhvatiće i prvomajske i vaskršnje praznike i time će đaci imati ukupno 10 slobodnih dana.

Đaci koji pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Vojvodine su imali raspust od 28. marta pa do 3. aprila.

Međutim, učenici u Vojvodini imaće novih nekoliko dana predaha. Njihov novi mini raspust počinje 1. maja, a u klupe se vraćaju takođe 7. maja.