30. april 2024 15:08

Počeo medijski seminar u organizaciji agencija Tanjug i Sinhua

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počeo medijski seminar u organizaciji agencija Tanjug i Sinhua

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Medijski i naučnoistraživački seminar Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Sinhua i Tanjug, počeo je danas u Beogradu, a na njemu će biti predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Na seminaru će učestvovati ambasador Kine u Srbiji Li Ming, ministri u Vladi Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović, kao i direktori obe novinske agencije, Tanjuga - Manja Grčić i Sinhue - Fu Hua.

Posle predstavljanja izveštaja direktori novinskih agencija Tanjug Manja Grčić i Sinhua Fu Hua potpisaće sporazum o nastavku međuagencijske saradnje.

Izveštaj, koji je objavio Institut Sinhua, sastoji se od tri dela: Upravljanje svetom - Kineska rešenja za zajedničke izazove, Lepota i zajedništvo - Kineske ideje koje odjekuju svetom, Doprinositi svetu - Kineska praksa u službi dobrobiti celog čovečanstva.

U izveštaju se između ostalog navodi da je inicijativa "Pojas i put" važno međunarodno javno dobro i platforma za međunarodnu saradnju koju Kina pruža svetu.

Na seminaru će govoriti i zamenik direktora Instituta za partijsku istoriju i književnost CK KPK, direktora Centralnog biroa za kompilaciju i prevođenje Ji Zhengjua, predsednik Zi Đin Majninga Čen Đingheu, predsednik Pauer Čajna Internešnel Grup limitid, Čen Guanfu i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, član Nacionalnog saveta za saradnju sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Ivan Mrkić.

Zatim će biti organizovana forumska diskusija o izveštaju predsednika Sinhua instituta Liu Ganga „Negovanje globalne zajednice zajedničke budućnosti: savremeni značaj i opipljiva dostignuća“.

Na forumu će govoriti bivši ministar inostranih poslova Jugoslavije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović,

zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Ivona Lađevac, zamenik sekretar CPC komiteta Istraživačkog centra Komisije za nadzor i upravljanje državnom imovinom, Državni savet Du Guogong, direktorka Instituta za azijske studije u Srbiji Dragana Mitrović, istraživačica Instituta Sinhua Su Haiđing, direktor Instituta Pojas i put Srbija Bojan Lalić, istraživačica sa Instituta Sinhua Liu Čen, naučni saradnik Instituta za medjunarodnu politiku i privredu u Beogradu Aleksandar Mitić, direktor Novinske agencije Beta Radomir Diklić i izvršna koordinatorka Politike NM Zorica Karanović.