16. januar 2023 13:51

Agronomski fakultet u Čačku dobija senzorsku laboratoriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agronomski fakultet u Čačku dobija senzorsku laboratoriju

Foto: Shutterstock.com/Tapati Rinchumrus, ilustracija

ČAČAK - Na Agronomskom fakultetu u Čačku sutra će biti otvorena laboratorija koja će se baviti senzorskom ocenom prehrambenih prozivoda, pre svega mesa.

Savremenu metodu odredjivanja kvaliteta hrane korišćenjem kompjuterskog vizuelnog sistema razvio je pre tri godine Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode.

Kada je svoju tehnologiju predstavi ona Svetskom kongresu tehologije mesa u Nemačkoj, gde je uskoro i tamošnji Institut za prehrambenu tehnologiju medju prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

Sistem se bavi svim aspektima kvaliteta i bezbednosti hrane, pre svega mleka i mesa.

Primena istraživanja profesora Tomaševića bazirana je na poboljšanju nutritivnih kvaliteta proizvoda od mesa i pošto je boja jedna od najvažnijih segmenata u prihvatanju takvih proizvoda, tim je počeo da radi na obrađivanju rezultata na fermentisanim kobasicama, čajni, kulenu, sremskoj kobasici, a Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da su na taj način u prilici da poprave nutritivni kvalitet hrane.

Prezentacija jednog ovakvog istraživanja koje podrazumeva da digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju od izuzetnog je značaja za Agronomski fakultet u Čačku, što potvrđuje i prof.dr Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku.

Napominje da je Agronomski fakultet je ekspresno osnovao i opremio Laboratoriju za senzorsku ocenu hrane po svetskim standardima, a na čijij se akreditaciji upravo radi.

Laboratorija je od u međuvremenu postala potpuno funkcionalna za obučavanje studenata, naučnoistraživački rad i pružanje usluga partnerima i klijentima iz privrede.

Studenti Agronomskog fakulteta i učenici srednje poljoprivredne škole Ljubo Mićić iz Požege prisustvovaće sutra svečanom otvaranju laboratorije, a pored akreditovane laboratorije koja će obavljati svoju funkciju, fakultet će na ovaj način sarađivati i sa privrednim sektorom.

„Mi već imamo privrednike koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu predstave u najlepšem svetlu. Kada dođe kupac, vi pored fotografije šaljete senzorsku ocenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom”, rekao je Kurćubić.