13. maj 2024 15:09

Ministar Selaković prisustvovao proslavi 145 godina biblioteke u Nišu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Selaković prisustvovao proslavi 145 godina biblioteke u Nišu

Foto: Дарио Константиновић

NIŠ - Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom 145 godina Narodne biblioteke "Stevan Sremac“ u Nišu, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Selaković je istakao da najstarija ustanova kulture grada Niša i jedna od prvih javnih biblioteka jugoistočne Srbije, uspešno neguje tradiciju, istoriju i kulturu našeg naroda, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Još te davne 1879. godine postavljen je čvrst temelj kulture na kome se grad Niš i ljudi u njemu razvijaju i napreduju i danas, odužujući se svojim precima i otadžbini, a istovremeno stvarajući plodan zalog za našu budućnost", rekao je Selaković.

Podsetivši da je od osnivanja i prvih 107 članova, biblioteka stigla danas do više od 35.000 članova, Selaković je dodao da skoro vek i po kasnije niška biblioteka prati i sve savremene oblike književnog, stvaralačkog i naučnog povezivanja i komunikacije.

Zahvaljujući se rukovodstvu, sadašnjim i nekadašnjim zaposlenima, Selaković je istakao da su dali doprinos izgradnji kulturnog temelja moderne Srbije na njenom jugu.

Čestitajući godišnjicu biblioteke, Selaković je poručio da "onaj ko izgura prvih 145 godina - pred njim je tek budućnost“.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je Selakoviću na svečanosti uručena Zlatna zahvalnica za negovanje tradicije i izuzetan doprinos razvoju kulture Srbije.