14. maj 2024 09:29

Nataša Stanisavljević: Broj migranata smanjen za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević: Broj migranata smanjen za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu

Foto: D. Kujundžić

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević rekla je da je broj migranata u Srbiji smanjen za 73 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i da pad broja migranata datira od prošle jeseni.

Ona je za list Politika rekla da je to mahom je rezultat novouspostavljene saradnje vlasti Turske i Grčke na polju prevencije iregularnih migracija na Egejskom moru i na kopnenoj ruti.

"Stanje migracija u Srbiji je stabilno – sve institucije odgovorno i kontinuirano rade svoj posao i spremne su ukoliko dođe do povećanog broja migranata. Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije ima jedan od najbolje uređenih sistema prihvata i upravljanja migracijama, a tokom protekle godine radili smo odgovorno i humano prema svim kategorijama osoba koje se nalaze u našoj nadležnosti", rekla je Stanisavljević.

Prema njkenim rečima, svako od migranata koji prođe kroz centre kojima upravlja Komesarijat dobija smeštaj, hranu, odeću, medicinsku negu, human pristup onih koji sa njima rade, a svoj deci smeštenoj u centrima obezbeđen je pristup obrazovanju.

Ona se zahvalila na podršci i saradnji jedinicama lokalne samouprave, međunarodnim organizacijama i donatorima - pre svih Evropskoj uniji, za koju kaže da je najveći donator sredstava za upravljanje migracijama u Srbiji.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije od početka godine do danas ukupno je evidentirano 6.705 osoba, a u odnosu na isti period u prethodnoj godini, kada je evidentirano 24.640 migranata, to predstavlja pad od 17.935 osoba.

Države iz kojih najčešće dolaze su Sirija, Avganistan, Maroko, Turska i Pakistan.