14. maj 2024 16:49

Nikola Selaković održao besedu na sahrani Svetomira Arsića Basare

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković održao besedu na sahrani Svetomira Arsića Basare

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ

BEOGRAD - Ministar kulture Nikola Selaković održao je, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, besedu na sahrani vajara, pisca i akademika Svetomira Arsića Basare (1928 - 2024) koji je danas sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Selaković je tom prilikom istakao da samo ona Srbija koja pamti svoje velikane, kao što je Svetislav Arsić Basara, ima pravo na budućnost.

"Okupili smo se danas u spomen na velikog Svetomira Arsića Basaru, našeg vajara i pisca, akademika, rodoljuba i patriote, sina Nikole Arsića dobrovoljca Velikog rata, koji se iz Amerike vratio i najpre bio u Bizerti na obuci. Učestvovao je u bici za Kajmakčalan i ostalim bitkama na Solunskom frontu, ali i u bitkama svim koje su tome sledile, u kojima je srpski narod ostvario san o vekovnoj slobodi. Svetomir Arsić Basara bio je borac u Drugom svetskom ratu", rekao je Selaković.

Ministar kulture je ukazao da je istaknuti umetnik punih 40 godina bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Kao izaslanik predsednika Republike Srbije, želim da Vam kažem da ćemo Basaru najpre pamtiti kao, i iznad svega, jednog divnog čoveka i najboljeg predstavnika našega naroda", dodao je Selaković.

Ministar je istakao da Basara, kako je i sam rekao, nije svoje uzore tražio po belome svetu, već je nadahnuće tražio u tradiciji i kulturi svoga naroda, kako bi, veran svojim korenima, imao pravo na budućnost - i on i njegov narod.

"Samo ona Srbija koja pamti svoje velikane, poput ovoga koji danas na večni počinak odlazi pred nama, baš kao što je Svetomir Arsić Basara, ima pravo na budućnost. Zbog toga smo mi danas ovde, uz obećanje da ćemo mu biti dostojni potomci, uz obećanje njegovoj porodici i svim njegovim poštovaocima, da ga nikada nećemo zaboraviti. On je ispisao put večnosti svojim velikim delom, onim što je ostavio našem rodu i pokazao kako može poreklo, istorija i tradicija da vas u vremenu budućem nadahne da živite, stvarate, da se borite", poručio je Nikola Selaković odajući poštu Svetislavu Arsiću Basari.