14. maj 2024 18:09

Međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija u bazi "Jug" kod Bujanovca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija u bazi "Jug" kod Bujanovca

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Međunarodni kurs za instruktore Ujedinjenih nacija koji će obučavati vojno osoblje jedinica zaduženih za interakciju sa lokalnom populacijom u zoni mirovnih operacija realizuje se u bazi "Jug" kod Bujanovca, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Organizator kursa je Integrisana služba za obuku UN, uz podršku Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, a polaznici su pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga 12 stranih zemalja.

"Polaznici će se tokom dvonedeljnog usavršavanja u našem centru osposobiti za izvođenje obuke u skladu sa važećim nastavnim materijalom UN za obuku voda za interakciju sa lokalnom populacijom", ističe se u saopštenju.

Reč je o specijalizovanoj jedinici koja ima ulogu da uspostavi, podrži i promoviše dijalog sa stanovništvom, državnim i nevladinim organizacijama u zoni operacije, i na taj način pruži podršku komandantu u razumevanju okruženja u kojem su angažovane mirovne snage UN.

Realizacija ovog kursa predstavlja nastavak podrške koju Republika Srbija, s ciljem izgradnje i očuvanja mira u svetu, pruža specijalizovanim službama UN i potvrdu kvaliteta obuke i priprema koje se u Vojsci Srbije sprovode za potrebe učešća u mirovnim operacijama, dodaje se u saopštenju.