16. maj 2024 14:53

Sportsko-rekreativna manifestacija Tour de Fruška biće održana 25. i 26. maja u Vrdniku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sportsko-rekreativna manifestacija Tour de Fruška biće održana 25. i 26. maja u Vrdniku

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ LUKA VUKŠA

NOVI SAD - Sportsko-rekreativna manifestacija "Tour de Fruška" biće održana 25. i 26. maja u Vrdniku, najavljeno je na današnjoj konferenciji u Info-centru Turističke organizacije Vojvodine.

Ta manifestacija će biti održana pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Opštine Irig, Nacionalnog parka "Fruška gora" i mnogobrojnih sponzora, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta je istakao da "Tour de Fruška" treba da bude brend naše zemlje.

"Iz godine u godinu imamo sve više sadržaja i učesnika. Uspeli smo da ostvarimo ono što smo zacrtali od prvog dana, a to je da opštinu Irig, AP Vojvodinu i zemlju Srbiju pozicioniramo na mapi evropskog i svetskog biciklizma", rekao je Basta i dodao da sve više biciklističkih klubova iz mnogih zemalja učestvuje u manifestaciji.

Naveo je da će iskorišćavanje potencijala Fruške gore biti prošireno - u oblasti sporta, turizma, privrede i očuvanja životne sredine.

Direktor manifestacije "Tour de Fruška" Ivan Arpaš predstavio je ovogodišnji program i istakao da je do sada prijavljeno preko 1.700 takmičara, što je 30 do 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Prvog dana će biti održane trejl i dečije trke. Ove godine smo napravili tri nove staze - dužine sedam, 15 i 21 kilometar. Za decu imamo poligon spretnosti, trke sa guralicama i trejl trke. Drugog dana će biti MTB maraton sa običnim i električnim biciklima - najmasovniji MTB maraton u Srbiji i na Balkanu", rekao je Arpaš i dodao da će ove godine, po prvi put u Srbiji, biti organizovana ploging trka, koja pored takmičarskog ima i ekološki karakter, pa će takmičari imati zadatak da očiste staze i prikupe što više otpada.

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović podsetila je na značaj ove manifestacije u oblasti turizma.

"Cikloturisti su izuzetno značajni turisti. Na svim promocijama je veliko interesovanje za ovu manifestaciju jer turisti vole sportski turizam i održivi turizam, a to je sve 'Tour de Fruška' donela Srbiji tokom ovih godina" izjavila je Pavlović.