22. maj 2024 08:31

Muralom “Slušaj svoju bešiku” Srbija se priključuje Svetskom mesecu borbe za podizanje svesti o raku mokraćne bešike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Muralom “Slušaj svoju bešiku” Srbija se priključuje Svetskom mesecu borbe za podizanje svesti o raku mokraćne bešike

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predstavljanjem murala “Slušaj svoju bešiku” Srbija se priključuje Svetskom mesecu borbe za podizanje svesti o raku mokraćne bešike, u organizaciji Foruma pacijenata Srbije porukom da ni jedna bolest ne bi trebalo da ostane zaboravljena.

“U Srbiji na godišnjem nivou oboli oko 2.500 ljudi, dok bitku izgubi oko hiljadu. Zato želimo da skrenemo pažnju ljudima, da se kada prepoznaju simptome i obrate lekaru”, rekla je Gorica Đokić iz Foruma pacijenata Srbije.

Prema podacima Evropskog udruženja urologa, rak mokraćne bešike je peti najčešći tumor u Evropi, sa više od 200.000 obolelih svake godine, međutim, prema njihovom istraživanju, čak 6 od 10 odraslih ispitanika ne znaju za ovu vrstu raka ili ne znaju koliko može da bude ozbiljan, dodala je ona.

“Krv u urinu je alarmantan simptom, ali i sve ostale smetnje pri mokrenju mogu biti alarm da se ljudi jave svom lekaru na vreme“, rekla je Đokić.

Ako se, ističe, rak mokraćne bešike otkrije na vreme, u početnoj fazi, petogodišnje preživljavanje je i do 97 odsto.

"Ne smemo da zaboravimo da je ovo jedan od najmalignijih tumora koji postoji, i da je zato pravovremena dijagnostika od izuzetne važnosti“, rekla je Đokić.

"Želimo da informišemo javnost i podstičemo na odlazak na preventivne preglede i podsetimo na zdrave stilove života. Borba za podizanje svesti ovoj bolesti, ali i borba za savremne imunološke terapije mora da bude konstantna, što svakako poboljšava zdravestni ishod pacijenta - produžava život i omogućava dostajnstveniju borbu sa ovom bolešću”, rekla je Đokić.

Mural “Slušaj svoju bešiku” nalazi se na adresi Radnička 3 i kreiran je kako bi se skrenula pažnja javnosti o raku mokraćne bešike bolesti i njenom glavnom simptomu, hematuriji, ranom dijagnostikovanju i kako bi se uvođenjem savremenih terapija poboljšao kvalitet života pacijenata, rekla je Đokić.

“Ova bolest često ne bude otkrivena na vreme, jer pacijenti ne prepoznaju ili zanemaruju simptome. Potrebno je da se govori o raku mokraćne bešike kako bi se bolest otkrila što ranije, a naši pacijenti dobili pristup savremenim načinima lečenja. Procenjuje se da će broj novootkrivenih slučajeva u narednih 20 godina u svetu porasti za oko 60 posto”, rekla je Đokić.