22. maj 2024 11:58

U Prištini u prisustvu raseljenih obeležena hramovna slava Sveti Nikola

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Prištini u prisustvu raseljenih obeležena hramovna slava Sveti Nikola

Foto: Tanjug/video

PRIŠTINA - Liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Prištini danas je obeležena hramovna slava - mladi Sveti Nikola, u prisustvu raseljenih iz Prištine i vernika iz okolnih mesta.

Liturgiju je služio prištinski namesnik, otac Đorđe Stefanović, koji je poručio da je Hristos put spasenja sa kojeg mnogi pokušavaju da nas skrenu i da nas usmere na neki drugi, pogrešan put.

"Ovaj narod, narod pravoslavni, narod kosovsko- metohijski, narod stradalni, narod prognani, narod raspeti je upravo našao i zna svoj put. To je put Bogočoveka. Zato je i ovaj narod danas došao u crkvu jer zna da je u crkvi spasenje. Danas nas sabira jedan od najvećih svetitelja, Sveti Nikola, kao posrednik između nas i vaskrslog bogočoveka", rekao je otac Đorđe Stefanović.

Aleksandar Milić iz Obilića, koji je prisustvovao liturgiji, pozvao je vernike da u što većem broju obilaze prištinsku svetinju.

"Osećaj je neopisiv, pozivam vernike da više dolaze, ne samo kad su ovi verski praznici i kada su liturgije nedeljom, već da jednostavno nađu vremena da se obiđe ovaj hram i da se više okrenemo veri i da verujemo u Boga, da slavimo praznike i budemo svoj na svome", rekao je Milić.

Predsednica opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić čestitala je svima današnji praznik uz poruku da ga provedu u miru i zdravlju sa svojim najmilijima.

"Okupili smo se u ovom svetom hramu. Okupio nas je Sveti Nikola da se pomolimo za zdravlje i spasenje našeg naroda. Koristim ovu priliku da svim vernicima Srpske pravoslavne crkve čestitam ovaj veliki praznik, a onima koji slave slavu želim da je provedu u miru i zdravlju sa svojim najmilijima. Tu smo da se pomolimo Bogu da nam da snagu, da nam da volju da izdržimo ove teške dane i izazove sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekla je Šubarić.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira.

U pogromu 17. marta 2004. godine spaljena je do temelja zajedno sa parohijskim domom a obnovljena je nekoliko godina kasnije.

Luturgiji na današnji praznik prisustvovali su predstavnici lokalnih samoupava i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.