30. maj 2024 10:05

Društvo multiple skleroze Srbije: Borimo se već 18.262 dana bez prestanka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Društvo multiple skleroze Srbije: Borimo se već 18.262 dana bez prestanka

Foto: Shutterstock.com/docstockmedia, ilustracija

BEOGRAD - Broj pacijenata sa multiplom sklerozom je u porastu, prema podacima trenutno u Srbiji ima oko 9.000 obolelih od ove bolesti. Društvo multiple skleroze Srbije upravo danas obeležava Svetski dan multiple skleroze i pola veka od svog osnivanja.

“Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest, najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kojem drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci. Broj obolelih u Srbiji je u porastu i prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa mulitplom sklerozom u Srbiji”, rekla je za Tanjug Vanja Taleski, iz Psihosocijalnog savetovališta Društva multiple skleroze Srbije.

“Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih je u invalidskim kolicima. Kako bi se omogućio što bolji status svakog pacijenta sa ovim teškim neurološkim oboljenjem, pre 50 godina osnovano je Društvo multiple skleroze Srbije, koje je i dan-danas oslonac svakom pacijentu. Iza ovog Društva je 18.262 dana neprekidne borbe”, rekla je Taleski.

Ona je navela i da se ove godine navršava i dve decenije od pokretanja psihosocijalnog savetovališta u okviru Društva MS Srbije.

"Uloga savetovališta je naročito važna u periodu po saopštavanju dijagnoze i procesu prihvatanja bolesti kao i svim drugim prelomnim životnim tačkama koje mogu biti rizične po osobe koje žive sa multiplom sklerozom i njihove porodice”, rekla je Taleski.

“Osnažiti osobe koje žive sa ovom bolešću, ali i njihove porodice, na način da mogu kreirati svoj život kako žele bez obzira na moguća ograničenja bolesti, jeste ideja koja nas je vodila i koja će nas i dalje voditi”, rekla je Taleski.