1. jun 2024 12:59

Markoski: Konfucijev institut plod izvanredne saradnje Srbije i Kine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Markoski: Konfucijev institut plod izvanredne saradnje Srbije i Kine

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ PRES BIRO POKRAJINSKE VLADE

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski izjavio je danas, na obeležavanju decenije postojanja i uspešnog rada Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, da je ta institucija plod izvanredne saradnje između Srbije i Kine.

"Decenijsko postojanje ove institucije simbolizuje naše čelično prijateljstvo i iz dana u dan pokazuje da je razmena kultura naša dva naroda veoma živa i intenzivna, protkana kreativnošću i produktivnošću svih koji u toj zajedničkoj misiji učestvuju", rekao je Markoski, a saopšteno iz Pokrajinske Vlade.

Podsećajući na reči velikog kineskog filozofa i reformatora "da je važno da idemo napred korak po korak, a da onda možemo razmišljati kako da ubrzamo korak", on je naveo da su se u vremenu iza nas trajno učvršćivale i produbljivale veze između naših zemalja i kultura.

"Sada je, čini se, došlo vreme da razmislimo i o tome kako da ubrzamo korak. Deset godina postojanja Konfucijevog instituta označava ne samo vreme uloženo u učenje kineskog jezika i kulture, već i vreme koje smo proveli gradeći mostove među ljudima. Naša misija nije samo da prenesemo znanje, već i da stvorimo prijateljsku atmosferu za učenje i razmenu ideja", naglasio je Markoski.

On je podsetio da je pre dve sedmice Srbija bila jedna od tri države u Evropi koje je posetio predsednik Kine Si Đinping i da su prilikom posete predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine, sa jasnom vizijom o zajedničkoj budućnosti u novoj eri.

Ambasador Kine Li Ming istakao je da saradnja Kine i Srbije na polju obrazovanja postaje sve jača i uspešnija.

"U Kini je broj univerziteta koji u ponudi imaju kurseve srpskog jezika porastao sa jedan na 11, uz stabilan rast broja studenata na tim kursevima. U međuvremenu, u Srbiji je strast za kineskim jezikom i kulturom u stalnom usponu, što je dovelo do sve većeg broja ljudi koji uče kineski i sve veće popularnosti Konfucijevog instituta i Konfucijevih učionica", rekao je Li Ming.

On je naveo da je komunikacija na polju kulture i obrazovanja oduvek bila značajan deo razmene između dva naroda.

"Nadamo se da će i u narednih deset godina Institut održati svoju lepu tradiciju, prikazati svoje prednosti, realizovati inovativne aktivnosti i nastaviti da unapređuje kvalitet nastave kako bi potvrdio svoju ulogu mosta i spone za kulturnu razmenu između Kine i Srbije, kao i da će pružiti novi i veći doprinos inicijativi ′Pojas i put′ i zajednici između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću", rekao je ambasador.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić podsetio je na brojne akcije i događaje koje je Univerzitet sproveo u cilju unapređenja akademske naučne i kulturne saradnje sa Kinom i izrazio želju za jačanjem prijateljstva dveju zemalja i u budućnosti.

"Voleo bih da svi univerziteti u Srbiji imaju tako dobru akademsku saradnju sa našim kineskim kolegama kao što imamo mi", istakao je Madić i dodao da će Konfucijev institut i ubuduće biti važan deo svih projekata.

Džu Bin, rektor Univerziteta ZAFU sa kojim je Univerzitet u Novom Sadu zajednički osnovao Konfucijev institut, istakao je da se danas nastava kineskog odvija u pet gradova u Srbiji - Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Šapcu i Senti.

"Institut godišnje izvodi nastavu kineskog za više od 1.000 polaznika, čime je ukupan broj od osnivanja Instituta dostigao 12.000 polaznika", rekao je Džu.

Na svečanosti su se obratile kineska i srpska direktorka Konfucijevog instituta, Čen Siju i Ivana Živančević Sekeruš.

Čen Siju je istakla da je Institut tokom decenije rada imao neprekidnu podršku ministarstava prosvete Kine i Srbije, kao i Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta ZAFU, te da u realizaciji nastave sarađuje sa 20 partnera.

"Tim nastavnika Konfucijevog instituta će nastaviti da zajedničkim snagama i trudom približava Kinu i kinesku kulturu sve većem broju srpskih učenika", istakla je Čen.

Zamenica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Slađana Bursać navela je da su Filozofski fakultet i Konfucijev institut višestruko bili domaćini nacionalnog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom "Kineski most".

"Najbolji na ovom takmičenju odlaze na finalno takmičenje u Kinu, koje je internacionalnog karaktera. Odlični rezultati koje su takmičari našeg instituta postigli na ovom takmičenju najbolji su dokaz da je Konfucijev institut pravi most između dve kulture i dva jezika", navela je Bursać.

Na svečanosti održanoj na Filozofskom fakultetu donirana je oprema Konfucijevim učionicama u Karlovačkoj i Šabačkoj gimnaziji, a dodeljena su i priznanja za rad i doprinos razvoju Instituta.